Mooi onbedorven strandje. Panama is er vol van! Spaanse les en genieten
Mooie strandjes

We werken in Panama met drie verschillende scholen. Spaanse les op een eilandje in de Cariben, Bocas del Toro, in een bergdorpje, Boquete en in de hoofdstad Panama City. De prijzen van Spaanse les en de accommodaties zijn overal gelijk dus je kunt heel eenvoudig combinaties maken.

NieuwEen Travelling Classroom van vier weken met een combinatie van vier scholen in Panama en Costa  Rica. Je reist van Panama City naar Bocas del Toro en Boquete en als  laatste bestemming ga je naar Turrialba in Costa Rica. Je krijgt overal Spaanse  lessen. Alle transfers en accommodaties zijn inclusief. Er zijn veel bijzondere excursies toegevoegd zoals bijvoorbeeld een drie daags bezoek aan de San Blas eilanden en een weekend raft-trip met overnachting in een tentenkamp aan de rivier Pacuare. Een avontuurlijke en complete trip! Hier vind je meer info over de Travelling Classroom Panama / Costa Rica.

BOCAS DEL TORO

De school

Spaanse les in een leuke `rancho` in Bocas
leslokaal

De accommodatie

In het standaardpakket hebben we gekozen voor accommodatie in de school in een gedeelde kamer. Als je met een vriend of vriendin reist kunnen jullie een 2 persoons kamer boeken. Een dergelijke kamer kost per persoon €4 per dag meer dan verblijf in de dorm. Wil je liever een eigen kamer dan zijn de meerkosten €70 per week. Je kunt de keuken gebruiken en een veranda (ja: met hangmatten). Let op: de accommodatie in school is beperkt en de school is populair onder jonge backpackers. Reserveer ruim van te voren! We kunnen ook een ‘Bed and Breakfast’ voor je boeken. Je hebt een eigen slaapkamer bij een Panamese familie en krijgt dagelijks ontbijt. Meerprijs per week €35.

Gratis Activiteiten

Deze school biedt geheel gratis iedere door-de-weekse-dag een activiteit aan. Op dit moment is nog niet helemaal bekend welke activiteit op welke dag plaats vindt maar er wordt een keuze gemaakt uit: salsadansles, een Spaanstalige film kijken (ja met Engelse ondertiteling), yogales, een BBQ op de vrijdagavond, beachfit, verse fruitcocktails maken of een Panamese kookworkshop. Gezamenlijk dingen doen is de beste manier om je medestudenten direct te leren kennen!

Vrijwilligerswerk

Er zijn verschillende vrijwilligerswerk projecten in Bocas en omgeving. Klik op de link naar de vrijwilligerswerk pagina.

Info over de immigratiedienst van Panama vindt je op de Landinfo pagina van Panama.

De reis

Er zijn verschillende manieren om naar Bocas del Toro te reizen. Je kunt vliegen op Panama City of of San José in Costa Rica. De afstand van beide luchthavens naar Bocas del Toro is ongeveer gelijk. Zoek dus even uit of vliegen op Costa Rica of op Panama goedkoper is in de periode dat jij wilt gaan.
Het is gebleken dat je soms met KLM vanuit België voor honderden Euro’s minder vliegt naar Panama dan vanuit Nederland. Om dat goedkope Belgische tarief te krijgen moet je vanuit Nederland per trein naar België reizen. Dat treinticket moet je bij het inchecken ook kunnen overleggen. Op de site van KLM moet je bij het boeken van het ticket aangeven dat je per trein naar België reist. Kijk hier maar op de KLM site en vergelijk vertrek vanaf Amsterdam (AMS) met vertrek vanaf Brussel (BRU). KLM vliegt non-stop naar Panama!

Vliegen op Panama City

Spaanse les in een wereldstad: sporten aan de `cinta costanera` in Panama City
Moderne stad

We bieden een compleet transferpakket. Het bevat een transfer van de luchthaven in Panama City (PTY) naar het hostal van de school in Panama City. Hier slaap je een nacht in een gedeelde kamer. De volgende dag heb je een transfer naar de nationale luchthaven voor je vlucht naar Bocas. Daar wordt je door iemand van de school opgewacht en naar je accommodatie gebracht. Dit complete pakket met 2 taxi-transfers, 1 nacht hotel en de binnenlandse vlucht (enkele reis) kost €295.
Je kunt ook alleen een transfer van de luchthaven naar accommodatie in Panama City bij ons kopen dat kost €40. Of de luchthaven transfer + 1 nacht hotel en de volgende dag een transfer van het hotel naar het busstation dat pakket kost €100.

Vliegen op San José in Costa Rica

We bieden het zogenaamde San José pakket (€75). Het bevat een transfer van de luchthaven naar een hotel in San José. Daar slaap je 1 nacht en de volgende dag wordt je met een taxi naar het busstation gebracht. Hier koop je je buskaartje naar de grens met Panama ($12). Je gaat de grens over en daar vandaan reis je met een taxibusje ($10) en boot ($4) naar Bocas. Totale kosten om naar Bocas te komen wanneer je via Costa Rica reist is rond de €100.
Er is ook een vluchtmogelijkheid met Natureair van San José naar Bocas del Toro. Er zijn vier vluchten in de week (ook op zondag) en een enkeltje kost rond de $220 inclusief tax.

Bus

Spaanse les en boottripjes: hier eiland Bastimentos!
Bastimentos

We bieden ook een nieuwe erg leuk transport met Caribe Shuttle. Je reist vanaf een hotel in San José of vanaf de luchthaven via Puerto Viejo, naar Bocas del Toro. Onderweg in Puerto Viejo krijg je een goede lunch in een leuk hotel, Banana Azul en er zal tijd zijn om even te zwemmen dan wel in het zwembad van het hotel dan wel in de zee. De hele trip inclusief transport met shuttle busje, lunch, hulp bij je grensovergang, transport in Panama naar Almirante en boottrip van Almirante naar Bocas del Toro kost €80. We kunnen daar het San José pakket aan toevoegen met een luchthaven transfer en 1 nacht hotel in San José dan komt het totaal van deze transfer van luchthaven in San José naar Bocas del Toro de volgende dag op €155.

Een pakket met Spaanse les in Bocas del Toro bevat

 • Eén of meer weken Spaanse les in een groepje of privé, 4 lesuren per dag, vijf dagen per week.
 • Lesmateriaal en onderwijs op jouw niveau van Spaans.
 • Logies naar keuze in de schoolresidentie in een gedeelde kamer, een 1-persoons kamer of bij een lokaal gastgezin. Meerprijzen voor duurdere accommodatie opties zijn hierboven genoemd.
 • Accommodatie van de zaterdag voor tot de zaterdag na de lessen.
 • Inschalingstest op de zondag voor de lessen (mondeling of geschreven) als je geen beginner meer bent.
 • Internet en bibliotheek gebruik.
 • Koffie of thee tijdens les pauzes.
 • Certificaat van deelname aan de Spaanse les.
 • Uitgebreide (reis)informatie voor vertrek en begeleiding ter plaatse.

Optioneel

Panama City of San José transfer pakket. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om naar Bocas te reizen. Zie tekst hierboven onder kopje `de reis`.

Niet inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Panama City. De luchthaven code van Panama City is PTY. De meest belangrijke luchtvaartmaatschappijen die op Panama vliegen zijn: Avianca, American Airlines, Copa, Iberia, KLM, Unted, Delta, Airfrance.
 • In geval van verblijf in de schoolresidentie: maaltijden.
 • Uitgaven van persoonlijke aard.
 •  €35 administratiekosten.

Combinatiereis Je kunt combinaties maken met Spaanse les op de scholen in Turrialba, Puerto Viejo, Bocas del Toro en Boquete.

BOQUETE

Spaanse les in een rancho
Boquete

De school
De school bevindt zich net buiten Boquete in de mooi aangelegde tuin met bananen- en sinaasappelbomen die veel kolibries trekken. In de tuin zijn een paar ‘ranchos’, met palmbladen overdekte open ruimtes, waar de Spaanse les gegeven worden.
Je kunt hier voor je Spaanse les kiezen uit groepslessen van vier uren per dag of privé-lessen van twee of vier lesuren per dag. De groepen bestaan maximaal uit zes personen maar gemiddeld zitten er 4 studenten in een groep. In het geval er tijdens jouw aanwezigheid geen groep is waarvan het niveau exact bij jouw niveau aansluit dan krijg je 2 uur privé-les per dag. Vlakbij de school is een busstop waar zeer regelmatig een bus langs komt die je in een paar minuten naar Boquete brengt. Deze locatie is niet geschikt voor mensen die dagelijks uit willen gaan. Bocas del Toro is dan een betere optie.

Scholen combineren

De docenten in Boquete gebruiken de zelfde les methoden als in Bocas en Turrialba waardoor de lessen aansluiten. Daarnaast wordt, wanneer je een scholen combinatie boekt, je exacte niveau door de school coördinator doorgegeven naar de volgende school. Goed idee dus om verschillende locaties te combineren! Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd waar een kleine bijdrage voor gevraagd wordt. Gratis Wifi-internet op school.

De accommodatie mogelijkheden

Kamer in de school: In het standaardpakket hebben we zowel bij privé-les als bij groepsles gekozen voor accommodatie in de school in een gedeelde kamer. Als je met een vriend of vriendin reist kunnen jullie een 2 persoons kamer boeken. Een dergelijke kamer kost per persoon €4 per dag meer dan verblijf in de dorm. Wil je liever een eigen kamer dan zijn de meerkosten €70 per week. De avondmaaltijd bereiden de studenten meestal gezamenlijk en delen de kosten. Je kunt ook prima eten in Boquete voor een paar dollar.

Gastgezin

Je kunt ook bij een gastgezin verblijven waar je twee maaltijden per dag krijgt en een eigen kamer hebt. Meerkosten: €79 per week. Bij drie maaltijden per dag is de meerprijs €106 per week.

Gratis Activiteiten

Spaanse les Boquete
Lesruimte

Deze school biedt geheel gratis iedere door-de-weekse-dag een activiteit aan. Op dit moment is nog niet helemaal bekend welke activiteit op welke dag plaats vindt maar er wordt een keuze gemaakt uit: salsadansles, een Spaanstalige film kijken (ja met Engelse ondertiteling), yogales, een BBQ op de vrijdagavond, verse fruitcocktails maken of een Panamese kookworkshop. Gezamenlijk dingen doen is de beste manier om je medestudenten direct te leren kennen!

De transfer

We kunnen een transfer van de luchthaven van Panama City voor je regelen. Je wordt door een taxichauffeur opgewacht bij de luchthaven. Hij brengt je naar het hostel van de school voor een overnachting in een gedeelde kamer. De volgende dag haalt de chauffeur je weer op en brengt je naar de nationale luchthaven voor je vlucht naar David. Er zijn 2 vluchten per dag. Bij aankomst in David wordt je weer door een chauffeur opgewacht die je naar Boquete brengt. Hij maakt je meteen even wegwijs in Boquete en brengt je daarna naar de school. Kosten van dit pakket met 3 transfers, 1 nacht hotel in Panama City en een enkele vlucht van Panama City naar David zijn €295. Wil je alleen in David, omdat je daar per bus of vliegtuig aankomt, worden opgehaald dan kan dat voor €40.

Een pakket met Spaanse les in Boquete bevat

 • Eén of meer weken Spaanse les in en groepje of privé, 4 lesuren per dag, vijf dagen per week.
 • Lesmateriaal en onderwijs op jouw niveau van Spaans.
 • Logies naar keuze in de schoolresidentie in een gedeelde kamer, een 1-persoons kamer of bij een lokaal gastgezin.
 • Accommodatie van de zaterdag voor tot de zaterdag na de lessen.
 • Inschalingstest op de zondag voor de lessen (mondeling of geschreven) als je geen beginner meer bent.
 • Internet en bibliotheek gebruik.
 • Koffie of thee tijdens les pauzes.
 • Certificaat van deelname aan de lessen.
 • Uitgebreide (reis)informatie voor vertrek en begeleiding ter plaatse.

Optioneel

Panama City transfer pakket. Er zijn verschillende mogelijkheden om naar Boquete te reizen. Zie tekst hierboven onder kopje `de reis`.

Niet inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Panama City. De luchthaven code van Panama City is PTY. De meest belangrijke luchtvaartmaatschappijen die op Panama vliegen zijn: Avianca, American Airlines, Copa, Iberia, KLM, Unted, Delta, Airfrance.
 • In geval van verblijf in de schoolresidentie: maaltijden.
 • Uitgaven van persoonlijke aard.
 •  €35 administratiekosten.

De school heeft ook vestigingen in Puerto Viejo en Turrialba in Costa Rica. Tip: combineer verschillende bestemmingen!

Nationale feestdagen
De feestdagen waarop geen lessen worden gegeven in 2018: 1 januari, 29 & 30 maart, 1 mei, 25 december. Lessen op deze dagen worden niet ingehaald op een ander tijdstip. Dit geldt op alle scholen in Panama.

PANAMA CITY

De school

Posada 1914 (2)
Hotel in Panama City

Je kunt hier je Spaanse les krijgen in een groepje, vier uren per dag of privé-lessen van twee of vier lesuren per dag. De groepen bestaan maximaal uit zes personen maar gemiddeld  zitten er 4 studenten in een groep. In het geval er tijdens jouw aanwezigheid geen groep is waarvan het niveau exact bij jouw niveau aansluit dan krijg je 2 uur privé-les per dag. Er worden een aantal keren per week activiteiten aangeboden  waar je aan mee kunt doen tegen een betaling. Wifi-Internet is gratis beschikbaar.

De accommodatie

gedeelde kamer in Posada 1914
Gedeelde kamer

In het standaardpakket hebben we zowel bij privé-les als bij groepsles gekozen voor accommodatie in hotel Posada 1914, een leuk hotel in het centrum van Panama City. Je accommodatie is op basis van een gedeelde kamer. Wil je liever een eigen kamer dan zijn de meerkosten €70 per week. Let op: je accommodatie is hier inclusief dagelijks ontbijt. Er zijn meer kamer mogelijkheden, zie deze prijzen als richtlijn, vraag ons om de exacte prijzen:
– Een 2-persoonskamer met gedeelde badkamer en zonder airconditioning kost E14 meer per nacht (E98 per week).
– Een 2-persoonskamer met gedeelde badkamer en airconditioning komt op E19 meer per nacht (E133 per week).
– Een 2-persoonskamer met een eigen badkamer en airco komt op E28 per nacht per persoon meer (E196 per week).

Klimmuur in hotel Posada 1914
Klimmuur in hotel

Locatie

De locatie van het hotel is geweldig op 5 minuten lopen van de `cinta costera`of te wel de boulevard aan zee. Je bent ook op loopafstand van Casco Viejo, het oude gedeelte van de stad. Bijzonder is dat dit hotel een klimmuur heeft. Het is zo wie zo een goede bestemming voor sportende studenten want aan de `Cinta` wordt, met name `s avonds, veel gerend, gefietst en geskate. Makkelijk om contact te maken met lokale mensen! Ook zijn gezellige cafeetjes in de buurt, erg fijne locatie dus!

De transfer

Je kunt een transfer boeken van de luchthaven in Panama City naar je accommodatie voor €40.

Een pakket met Spaanse les in Panama City bevat

 • Eén of meer weken Spaanse les in een groepje of privé, 4 lesuren per dag, vijf dagen per week.
 • Lesmateriaal en onderwijs op jouw niveau van Spaans.
 • Logies in hotel Posada 1914 in een gedeelde kamer of in een 1-persoons kamer, inclusief ontbijt. Accommodatie van de zaterdag voor tot de zaterdag na de lessen.
 • Inschalingstest op de zondag voor de lessen (mondeling of geschreven) als je geen beginner meer bent.
 • Internet en bibliotheek gebruik.
 • Koffie of thee tijdens les pauzes.
 • Certificaat van deelname aan de lessen.
 • Uitgebreide (reis)informatie voor vertrek en begeleiding ter plaatse.

Optioneel

Transfer luchthaven Panama City naar accommodatie (€40).

Niet inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Panama City. De luchthaven code van Panama City is PTY. De meest belangrijke luchtvaartmaatschappijen die op Panama vliegen zijn: Avianca, American Airlines, Copa, Iberia, KLM, Unted, Delta, Airfrance
 • In geval van verblijf in de schoolresidentie: maaltijden.
 • Uitgaven van persoonlijke aard.
 • €35 administratiekosten.

Naast de Travelling Classroom heb je de mogelijkheid alle scholen in Panama en Costa Rica te combineren voor Spaanse lessen.

Je vlucht

Om een vlucht te vinden kijk ik altijd eerst bij Expedia. Daarmee zie ik makkelijk welke luchtvaartmaatschappijen er op de betreffende bestemming vliegen. Dan kijk ik bijvoorbeeld bij Vliegtickets.nl en bij de luchtvaartmaatschappij die de beste of goedkoopste vlucht aanbood op Expedia, of het goedkoper kan.

De luchthaven codes zijn Amsterdam = AMS en Panama City = PTY, San José in Costa Rica = SJO

Er is een tendens de laatste jaren om lang te wachten met het boeken van een vlucht, in de hoop dat de prijs zakt. Mijn ervaring is dat intercontinentale vluchten doorgaans goedkoper zijn een paar maanden voor vertrek dan vlak voor vertrek.
Succes bij het vinden van een goede goedkope vlucht! Heb je geen ervaring met vluchten kopen, vraag me gewoon even. Geef dan wel je voorkeur vertrekdata op voor de heenvlucht en de terugvlucht. En waar je vandaan wilt vliegen want dat hoeft natuurlijk niet hetzelfde land van je heen vlucht te zijn. Nee, je krijgt geen garantie dat ik de goedkoopste vlucht vind maar ervaring met vluchten zoeken heb ik wel :-).

PRIJSLIJST SPAANSE LESSEN

Spaanse les in Panama

Ga terug naar de Homepage om te zien hoe de site is opgebouwd in Spaanse lessen, vrijwilligerswerk, en reizen mét en zonder Spaanse lessen.