LANDINFO PANAMA

Azuur blauwe zee rondom Bocas del Toro, Panama

Leuke restaurantjes…

Panama is een Midden Amerikaans land dat nauwelijks bekend is als toeristische bestemming. Gek, want juist dit gebied heeft een schitterende natuur. Tropisch regenwoud met poema’s en jaguars. 1600(!) eilanden in de Caribische en Pacifische zee. Witte zandstranden geflankeerd door palmbonen en veel azuurblauw zeewater. Wil je Spaans leren op een Caribisch eiland midden in de jungle dan is Panama je bestemming! Het langgerekte, relatief kleine land heeft maar liefst 3000 kilometer kustlijn. Het binnenland bestaat  uit een bergrug. Op verschillende plaatsen is het mogelijk om op een heldere dag zowel de Pacifische- als de Caribische zee te zien. In dit dunbevolkte land vindt je op een paar kilometers afstand van Panama City de jungle. Er zijn hier meer 940 verschillende soorten vogels. Panama heeft regenwouden die bijna onmogelijk te bezoeken zijn. In de Cariben liggen twee groepen eilanden.

San Blas eilanden en de Archipel Bocas del Toro

Mola`s overal te koop tijdens je groepsreis Panama Costa Rica

Mola

De San Blas eilanden met haar Kuna bevolking en de Archipel Bocas del Toro bestaan samen uit ongeveer 1600 eilanden. Op de San Blas eilanden leeft de bevolking van de ruilhandel in kokosnoten. En er worden schitterende mola’s gemaakt die zowat overal in Latijns Amerika worden verkocht. Zie hiernaast. San Blas is heel indrukwekkend om te bezoeken maar je moet wel over tijd en wat geld beschikken om er te komen. Deze eilandengroep is nagenoeg niet toeristisch ontwikkeld. De archipel van Bocas del Toro is eenvoudig per boot vanuit Almirante of per vliegtuig vanuit Panama City of San Jose te bereiken. Daarom is Bocas ingericht op toeristen, heel anders dan San Blas.

Panama City

Het Panamakanaal is de grootste toeristische trekpleister. De strategische ligging van het kanaal is een belangrijk politiek instrument. In totaal is er 33 jaar aan het Panamakanaal gewerkt. Een Franse onderneming startte het project in 1881. Zij hadden ervaring met het Suezkanaal. Na twee jaar harde arbeid waren in totaal 22.000 arbeiders aan malaria overleden. De onderneming was bankroet. Een Noord-Amerikaans bedrijf nam de klus over. Op 15 augustus 1914 voer het eerste schip door het Panamakanaal. De Verenigde Staten hebben tot 31 december 1999 grote invloed gehad in Panama. Zij regeerden en controleerden het Panamakanaal. En hadden militaire bases in het land. Vanaf het begin van het millennium is Panama volledig zelfstandig geworden. Ook zonder Amerikaanse inmenging redt Panama zich goed. Panama is met Nicaragua één van de veiligste landen in de regio.

Surfen op Bocas, Panama

Surfen bij Playa Bluf

Activiteiten Panama

 • Bezoek het Panama-Kanaal; eenvoudig vanuit Panama City.
 • Veel strandactiviteiten. denk aan surfen, windsurfen, duiken,
  snorkelen, zeilen, waterskiën.
 • Paardrijden.
 • Mountainbiken.
 • Bezoek Boquete (1000 m.) aan de voet van de vulkaan Barú (3475 m.).
 • Bezoek de San Blas eilanden met zijn Kuna indianen.
 • Doe een wandel trek in een Nationaal Park.
 • Vervoer: bus of goedkope binnenlandse vluchten.

PLAATSINFO

Onbedorven stranden in Panama

Gewoon een strandje

BOCAS DEL TORO

Bocas del Toro is de naam van de provincie, de hoofdstad en de omliggende archipel. De plaats Bocas del Toro ligt op het eiland Isla Colón. Bocas heeft niet meer dan 2500 inwoners. Heel makkelijk kun je met een bootje naar andere eilandjes gaan. Die bestaan doorgaans uit verlaten stranden en palmbomen.

Duik- en snorkelparadijsjes

Bij dit soort strandjes bevindt zich meestal koraalrif. Zwemmen, duiken, snorkelen, kayakken, mountainbiken of wandelen dwars door de jungle zijn hier fantastisch. Bocas heeft de laatste jaren een forse ontwikkeling doorgemaakt.

Azuurblauwe zee rondom Zapatilla, Panama

Zapatilla

Er komen steeds meer restaurants en hotels bij maar het heeft nog steeds zijn eigen relaxte Caribische sfeer. In een paar minuten ben je buiten het dorp en kom je nauwelijks meer iemand tegen.
Verschillende restaurantjes, meestal direct aan zee, bieden lekkere maar eenvoudige maaltijden. Er staat hier veel verse vis op het menu. Er zijn een paar bars waar reizigers elkaar ontmoeten en waar je gezellig een bijzondere cocktail of simpelweg een biertje kunt drinken. Natuurlijk zijn er ook gelegenheden waar voornamelijk lokale mensen komen. Zo is er een poolbar waar je prima je Spaans kunt oefenen!

Activiteiten Bocas del Toro en excursies

kano-en bij Bocas del Toro, Panama

lekker op pad

 • Mountainbiken.
 • Alle strandactiviteiten zoals: surfen, duiken, snorkelen, zeilen, waterskiën.
 • Kanoën, zie hiernaast
 • Bezoek met een bootje één of meerdere vaak onbewoonde eilandjes.
 • Ga dansen op Caranero (1 minuut met de boot vanaf Bocas).
 • Gezellig uitgaansleven.

PLAATSINFO

BOQUETE

Indiaanse klederdracht van Panama

Klederdracht

Boquete, gelegen in een vallei op een hoogte van 1060 meter, heeft een totaal ander klimaat dan de rest van Panama. Het is er nooit heet en de lucht is fris en helder. Het dorp heeft niet meer dan 8000 inwoners en wordt omgeven door koffie- en citrusplantages en veehouderijen. In het authentieke, landbouwdorp leer je het alledaagse Panamese leven kennen. Er zijn marktjes en Indiaanse mensen in klederdracht. In januari wordt elk jaar tien dagen lang de ‘Feria de las Flores y del Café’ gehouden. Dit is een koffie- en bloemen beurs met verschillende activiteiten. Het trekt veel mensen uit binnen- en buitenland. Boquete is een belangrijke plaats voor de koffie- en bloemenproductie in Panama. Deze meisjes dragen de traditionele klederdracht van de Indiaanse gemeenschap.

Natuur

Je kunt er heel goed lange wandelingen maken of de vulkaan Barú beklimmen. Hij is 3475 meter hoog en heeft 7 kraters. Het Nationale Park Barú is ideaal voor wandelingen, berg beklimmingen en kamperen. Vanaf de top van de Barú kun je op een heldere dag zowel de Pacifische oceaan als de Caribische zee zien! Er zijn nog bijzondere diersoorten zoals de tapir, jaguar en de poema in het gebied.

Activiteiten Boquete

 • Doe een koffietour zie foto`s hierboven.
 • Bezoek “Mi jardin es su jardin”. Het is een mooi aangelegde tuin met bijzondere planten een bloemen.
 • Wandel naar “El explorador” net buiten Boquete.
 • Bezoek het museum in Boquete. Hier vind je pre-columbiaanse vondsten uit het gebied.
 • Drink de beroemde Boquete koffie in één van de cafe’s.
 • Maak wandelingen rondom Boquete in het regenwoud. Zelfstandig of georganiseerd met een gids.
 • Beklim de vulkaan Barú. Letop dit is wel iets voor mensen met uithoudingsvermogen. 11 uur lopen naar de top en terug!
 • Ga naar een rodeo-wedstrijd.
 • Vogelspotten, er zijn veel soorten hier o.a. de quetzal.
 • Forel vissen in de rivier.
 • Paardrijden
 • Neem een duik in één van de warmwaterbronnen of in het zwembad in het dorp.
 • Bezoek per bus dorpen rondom Boquete. Volcán of Cerro Punta, de laatste voor de beroemde paardenstallen of om op forel te vissen. Ga naar Guadelupe voor de orchideeën kwekerij.
Klaar voor de export!

Koffie tour

Reistip Combineer Puerto Viejo of Turrialba in Costa Rica en Panama City, Bocas del Toro of Boquete in één reis. De prijzen zijn op alle scholen gelijk.

PLAATSINFO

PANAMA CITY

Skyline Panama City en mola`s te koop!

Panama City

Panama City ligt aan de Pacifische kust. Het bestaat uit een oud- en een nieuw gedeelte. Het oude gedeelte, Casco Viejo, heeft veel koloniale gebouwen. Het nieuwe, hypermoderne gedeelte, heeft heel veel wolkenkrabbers. Je kunt hier goed shoppen. Merkkleding is een stuk goedkoper dan in Nederland. Er zijn veel restaurants en bars die in Amsterdam of New York niet misstaan. Uiteraard zijn er buiten het centrum ook eenvoudige typisch Panamese winkels en restaurantjes. Een gek contrast! Er wordt heel veel gebruik gemaakt van taxi’s, ze zijn erg goedkoop. Je beweegt je dus snel en eenvoudig door de stad. Bijzonder is dat heel dichtbij en zelfs midden in de stad beschermde natuurgebieden zijn. Compleet met wildlife! Cerro de Ancon ligt midden in de stad. Soberana National Park is een regenwoud dat je eenvoudig kunt bezoeken. Je kunt er hiken in de jungle.

Activiteiten Panama City

 • Bezoek het Panama kanaal.
 • Hike de Cero Ancon gewoon vanuit het hostal van de school.
 • Ga uit in een van de moderne discotheken of bars die de stad rijk is.
 • Bezoek het oude gedeelte van de stad. Neem een rondleiding langs de koloniale gebouwen.
 • Bezoek ‘El Valle’, een pittoresk dorpje. Het ligt midden in een 3 miljoen jaar geleden uitgebarsten vulkaan. Het dorp ligt op 1000 meter hoogte. Het heeft mooie natuur met watervallen en een kunstmarkt. Met de bus anderhalf uur buiten Panama City.
 • In Chagres National Park wonen Embera Indianen. Zij leven nog steeds naar oude tradities. Je kunt er gemakkelijk met een tour naar toe.
 • Neem een watertaxi naar een klein eiland voor de kust. Bijvoorbeeld Isla Taboga om een dag te relaxen aan het strand.
 • De school biedt een tour naar de San Blas eilanden. Twee nachten eenvoudig hotel, maaltijden en transport inclusief. Een aanrader!
 • Ga winkelen en sla goedkoop merk kleding in!

Immigratiedienst

Het is in heel Latijns Amerika verboden om een land binnen te treden zonder bewijs dat je het land binnen 3 maanden weer verlaat. In de meeste landen wordt daar nauwelijks naar gekeken maar Panama, en in sterkere mate Costa Rica doen dat wel. Zonder zogenaamd ‘onward ticket’, een ticket dat laat zien dat je het land binnen 3 maanden weer verlaat, kom je het land niet binnen. Hier wordt op Schiphol al op gecontroleerd. Dit omdat de luchthvaartmaatschappijen verantwoordelijk zijn en de reiziger weer terug moeten nemen als de inreis papieren niet in orde zijn. Retour naar Nederland vanuit Panama binnen 3 maanden: geen enkel probleem. Retour naar Nederland vanuit een ander land dan zal je moeten laten zien dat je vanuit Panama naar dat andere land reist.

LINKS

Van alles wat:

Online gratis Spaanse les

Kranten

Hotels

Reisblogs

PRIJSLIJST

Spaanse les in Panama

Ga terug naar de Homepage om te zien hoe de site is opgebouwd in Spaanse lessen, vrijwilligerswerk, en reizen mét en zonder Spaanse lessen.