LAND INFORMATIE NICARAGUA

Kleurrijk Nicaragua

Kleurtjes!

Nicaragua is een uitdaging; minder bekend als toeristische bestemming dan buurland Costa Rica. Het heeft een bijzondere natuur met bijvoorbeeld 58 vulkanen. Daarnaast rivieren, jungle en verlaten stranden. Een groot centraal gelegen meer met zoet-water-haaien en een eiland met twee vulkanen, ligt in het centrum van het land. Het heet Isla Ometepe. Het klimaat is een stuk droger dan in Costa Rica. Resultaat: minder regen maar ook minder ‘tropisch-groen’. Koloniale steden als Granada en León hebben nog veel overblijfselen uit de 16e eeuw. Er zijn grote centrale pleinen, kathedralen en kerken. Buiten de steden kom je echte cowboys op paarden en boeren met ossen-karren tegen.

Nationale parken

Nicaragua heeft 75 nationale parken en het grootste regen-woud ten noorden van het Amazonegebied.
Aan de moeilijk bereikbare Caribische kust wonen de Miskito’s. Zij zijn een indiaanse gemeenschap samen met Sumo’s, en Rama’s die een  pre-hispanische oorsprong hebben. Daarnaast heerst in dit gebied zoals langs de hele Caribische kust van Midden-Amerika, een Afro-Caribische cultuur. Een bonte cultuur-mix! Nicaragua is een arm land. Hier is nog steeds een behoorlijke percentage van de bevolking analfabeet. Nicaragua en Haïti zijn de armste en ja ook de goedkoopste landen in Midden-Amerika en het Caribisch gebied.
Rondlopend in León viel me de ongelooflijke grote hoeveelheid schoolgaande kinderen in hun donkerblauw / witte uniformen op. Het klopt: Nicaragua is een ‘jonge’ natie. Meer dan 40% van de mensen is jonger dan 15 jaar. Door de politieke rust en het beperkte aantal toeristen is Nicaragua één van de veiligste landen in de regio!

Muurschilderingen

Murales, muurschilderingen zie je veel in Nicaragua

Muurschilderingen

Muurschilderingen oftewel ‘murales’ spelen een belangrijke rol in de
Nicaraguaanse cultuur. Meestal beelden ze oorlogstafrelen uit.
Men geeft hier verhoudingsgewijs veel geld aan verf uit. Op ‘iedere’ hoek van de straat kun je verf kopen en simpele  huisjes zijn vaak in een vrolijk kleurtje gestoken. Men schrijft graag in  kleurige letters het aanbod van de winkel op de buitenmuur. Nicaragua heeft lange tijd burgeroorlogen gekend maar is nu al weer meer dan tien jaar stabiel.
Voor vrijwilligerswerk zijn naar mijn idee Nicaragua en Guatemala de landen met de beste opties. Dit omdat in deze armere landen er nog weinig sociale voorzieningen zijn. De betreffende regeringen zijn niet in staat om voor sociale projecten geld vrij te maken. In deze landen is vrijwilligerswerk nog gratis. Men is hier gewoon heel erg blij met buitenlandse hulp. Kijk hier voor informatie over vrijwilligerswerk in León.

PLAATS INFORMATIE SAN JUAN DE SUR, NICARAGUA

San Juan del Sur in Nicaragua

Baai van San Juan

Deze voormalige vissershaven, nu de meest bekende Nicaruaanse badplaats, ligt aan een kleine half ronde baai. Aan de noordzijde van de baai staat op een heuvel een 25 meter hoog Christusbeeld. Het kijkt uit over de baai en de oceaan. Vele kleine strandjes vindt je ten noorden en ten zuiden van de baai. De meeste zijn wat minder druk en mooier dan het strand van het dorp. Kortom: Zeker een aanrader om in het weekend een mooi strandje dat wat verderweg van het dorp ligt, te bezoeken! Lopen of met de bus, vraag gewoon even de schoolleiding waar je het beste heen kunt gaan!

Activiteiten San Juan del Sur, Nicaragua

 • Canopy tour met 17 kabels en 2,5 kilometer kabel
 • Antennas Trail mooie wandeling door jungle en velden
 • Paardrijden op rancho Chilamate
 • Yoga studio in het hotel
 • Surfen: Kijk op de les pagina van Nicaragua want de school biedt ook surflessen!
 • Duiken

LEÓN

Straatconcert in Leon, Nicaragua

Muziek op straat

León was kortdurend de hoofdstad van Nicaragua. Hierdoor zijn er verhoudingsgewijs erg veel kerken en kathedralen. De stad telt 100.000 inwoners en heeft veel Universiteiten. Hierdoor zijn er veel bars en uitgaansgelegenheden. Vaak treed er ergens een bandje op. León heeft de voordelen van een grote stad. Maar niet de nadelen zoals druk verkeer en lucht vervuiling. Er zijn veel parken en groenzones. De parken, vol met banken, stalletjes met etenswaar en gekoelde dranken dienen als ontmoetingsplaats voor lokalen en buitenlanders. Op zaterdagen treed er een band op in het centrale park voor de kathedraal. León leeft, de meeste plekken zijn eenvoudig te voet te bereiken. Heb je toch eens een taxi nodig in de stad dan kost je dat slechts E0,40. Je kunt heel behoorlijk eten voor weinig geld maar als je eens ‘luxe’ wilt doen ga dan aan de plaza een perfecte cappuccino drinken voor 1 Euro.

Strand dichtbij

Overal beschilderde muren, ook beschilderd met reclame in Nicaragua

Geschilderde advertenties

León ligt slechts 20 kilometer van het strand verwijderd. Met een bus ben je er in een half uur, dus ook prima te doen op een middag na de lessen. Heerlijk om te wandelen langs het rustige strand. Door de week zul je nauwelijks iemand tegenkomen maar in het weekende komen de Nicaruanen hier feesten en pootjebaden. Met zwemmen moet je hier echt wel oppassen voor de sterke onderstroom.

Activiteiten León, Nicaragua

 • Bezoek de Kathedraal aan het centrale plein.
 • Ga eens Nicaruaans eten voor een dollar in een van de vele restaurantjes.
 • Doe een ‘murales-tour’; je leert de achtergronden van de muurschilderingen kennen.
 • Ga naar Leon Vieja de oude hoofdstad van Nicaragua.
 • Beklim een vulkaan bv Telica of Momotombo (kan ook ‘s nachts!).
 • Ga eens bij Quetzaltrekkers langs en doe een tour via hen, de winst gaat naar ‘Las Tias’. Ze bevinden zich anderhalve blok ten oosten van de kerk: Iglesia la Recolección.
 • Ga zandboarden met Quetzaltrekkers. Geweldige ervaring om met een board een vulkaan af te suizen.
 • Op vrijdagavond speelt er in hotel Viavia een lifeband in het cafe (Av. Santiago Arguelo)

 Voordelen Nicaragua

Nicaragua is tegenwoordig het veiligste land in de regio, dat is wel zo prettig. Nicaragua is een goedkoop land. Het ligt op het prijsniveau van Guatemala en Honduras. Costa Rica en Panama zijn een stuk duurder. Maar een combi Costa Rica / Nicaragua is misschien toch een heel leuk idee! Kan allemaal, vraag ons om de leukste combinaties!

LINKS

Algemene info

Online gratis Spaanse les

Hotels

PRIJSLIJST

Spaanse les in Nicaragua

Ga terug naar de Homepage om te zien hoe de site is opgebouwd in Spaanse lessen, vrijwilligerswerk, en reizen mét en zonder Spaanse lessen.