Eieren leggen op het strand
San Juan del Sur

In Nicaragua werken we met twee plaatsen waar we je een cursus Spaans aan kunnen bieden. In San Juan del Sur aan de Pacifische kust en in Leon, een studentenstad ten noorden van Managua. Uiteraard kun je ook lessen in beide plaatsen combineren. Nicaragua is nog steeds goedkoop en volgens velen het veiligste land in de regio, behoorlijk prettig toch?  De laatste tijd nemen reizen naar Nicaragua toe aan belangstelling. Costa Rica is mega mooi maar wel erg duur. Nicaragua, het kleine broertje, is nog steeds nauwelijks toeristisch ontwikkeld en een goedkoop alternatief. Check it out!

SAN JUAN DEL SUR

De school

groepsles cursus Spaans
mini groep

Deze kleine school is heel fijn gelegen tussen het centrale park San Juan en de boulevard langs het strand. Je wandelt in de koffie pauze in 3 minuten naar de zee! De school biedt groepslessen en privé-lessen van 4 uur per dag van maandag tot en met vrijdag en is erg flexibel met lestijden dus als je eens je lestijd wilt wijzigen is dat geen probleem. Vrij internet op school. In geval er tijdens jouw cursus Spaans geen groep is op jouw niveau dan worden je 4 uur groepslessen omgezet naar 3 uur priveles per dag. Dat is een super deal!

Surflessen

De school biedt een pakket met surflessen van 1 week, 5 dagen in de week inclusief 2 uur surfles per dag, plankhuur, transport naar het surfstrandje en een t-shirt van de surfschool. Het pakket kost E170. Er wordt per dag gekeken waar op dat moment de beste golven zijn voor jouw surfniveau en daar worden de lessen gegeven. Leuk zo kom je op verschillende strandjes net buiten San Juan!

Accommodatie

In San Juan del Sur verblijf je bij een lokaal gastgezin.

Gastgezin

De behuizing is typisch Nicaruaans maar groot voordeel is dat je hier naast een eigen slaapkamer ook altijd beschikt over je eigen badkamer. Er zijn twee keukens die je kunt gebruiken. Kies je ervoor om mee te eten dan kan dat van maandagochtend het ontbijt tot en met vrijdagavond het diner. Meerkosten daarvoor zijn E60 per week. Er is geen vegetarische maaltijd optie. Het gastgezin bevindt zich bij de school.

Schildpadden

Cursus Spaans en schildpadden zien
Schildpadden invasie op het strand!

In juli tot december / januari komen heel veel schildpadden naar het strand en leggen daar in grote aantallen hun eieren, zie foto hiernaast.
Het vaakst zijn ze op het strand te zien in de week voor- en de week na volle maan. Iets om misschien rekening mee te houden? In het seizoen worden de stranden bewaakt door militairen om diefstal van de schildpadden en hun eieren te voorkomen. Schildpad eieren zijn helaas nog steeds een delicatesse in Latijns America en zouden potentiebevorderend moeten zijn… Een schildpad legt rond de 100 eieren en 1 ei brengt al snel tussen de 1 en 2 dollar op… Maar liefst 160.000 zeeschildpadden leggen jaarlijks hun eieren op de stranden van San Juan. Wil je meer weten over de schildpadden die hun eieren leggen in de regio, bekijk de site van Vianica.

Transfer

We kunnen een transfer in de vorm van en privé taxi van de luchthaven naar San Juan del Sur voor je regelen. De kosten hiervoor zijn E85 en de rit duurt twee uur. Geef je aankomstgegevens door op het reserveringsformulier als je de transfer wilt boeken.

Vrijwilligerswerk

School in San Juan, priveles cursus Spaans
Priveles

In San Juan del Sur kun je als vrijwilliger werken bij Biblioteca movil, een mobiele bibliotheek waar naast de uitleen van boeken ook Engelse lessen worden aangeboden. Kijk hier maar even bij Biblioteca Movil.

Een pakket met een cursus Spaans in San Juan del Sur bevat

 • Eén of meer weken privé-les, 4 lesuren per dag, vijf dagen per week.
 • Lesmateriaal en onderwijs op jouw niveau van Spaans.
 • Logies standaard in een 1-persoonskamer bij het gastgezin. Tegen meerprijs kan je kiezen voor een pakket met 15 maaltijden (zie hierboven onder het kopje ‘accommodatie’) voor E60 per week extra.
 • Accommodatie van de zaterdag voor tot de zaterdag na de lessen maar kan naar wens worden aangepast.
 • Uitgebreide (reis)informatie voor vertrek en begeleiding ter plaatse.

Optioneel: Luchthaven transfer van Managua direct naar je accommodatie in San Juan del Sur (€85).

Niet inbegrepen bij de cursus Spaans

 • Vlucht Amsterdam – Managua. De luchthaven code van Managua is: MGA. De meest populaire luchtvaartmaatschappijen die op Managua vliegen zijn: American Airlines, Copa, United, DeltaSpirit, Lacsa, Taca.
 • In geval van verblijf in het hotel: maaltijden.
 • Uitgaven van persoonlijke aard.
 •  €35 administratiekosten.

LEON

Cursus Spaans

Oude en nieuwe wereld in Leon. Doe hier een cursus Spaans!
Oud & Nieuw

Er zijn een paar scholen in León die Spaanse lessen bieden. Toen ik er was vond ik geen school die meer dan twee studenten had op dat moment. Een school biedt je de mogelijkheid eenvoudig andere studenten te ontmoeten. Die komen uit heel de wereld en dat vormt een stukje meerwaarde. Een school met 1 of 2 studenten zal daar nauwelijks een bijdrage aan leveren. We hebben daarom een andere, goedkopere, oplossing gezocht in León. We werken met de privé-docente Gloria die al 20 jaar ervaring heeft in het les geven aan anderstaligen. Je boekt een cursus Spaans en je krijgt drie uur privé-les per dag van haar.

De lessen

De lessen kunnen in de ochtend of in de middag plaatsvinden. Wil je meer of minder uren les in je cursus Spaans dan kan dat natuurlijk ook. Standaard worden de lessen van 9.00 tot 12.00 of 14.00 tot 17.00 gegeven. Er is altijd en korte pauze van een minuut of 10. Gloria komt dagelijks naar je hotel of gastgezin. Voor het makkelijk maken van contact met andere reizigers hebben we een leuk  hotel uitgekozen. Verblijf bij een gastgezin (inclusief drie maaltijden per dag) is ook mogelijk. Je zult je Spaans meer oefenen. Er zijn veel touroperators in León die leuke tours voor weinig geld aanbieden. Contact maken met andere reizigers zal hier niet snel een probleem zijn.

Accommodatie mogelijkheden

Zoals altijd is in het standaardpakket de goedkoopste mogelijkheid opgenomen. Dat is verblijf in een slaapzaal in een leuk hotel, ontbijt is inclusief. Voor je lunch en diner kun je ook uitstekend eten in het hotel (reken op €5 voor twee uitgebreide maaltijden, kop koffie en biertje erbij: totale kosten per dag €6). Of je  gaat eten in een goedkoop Nicaraguaans eethuisje. In een dergelijk restaurant heb je voor minder dan 1 Euro een complete maaltijd met voorgerecht en een glas limonade (vruchtensap met water gemengd). Voor de andere opties (1-persoons kamer in het hotel of gastgezin) geldt een meerprijs per week.

Hotel

Hotel Viavia als je een cursus Spaans in Leon doet: goede keuze!
Hotel verblijf

Centraal gelegen hotel; met name erg leuk voor jongere reizigers. Standaard slaap je hier in een slaapzaal (eigen locker, gedeelde badkamer). Je kunt ook kiezen voor een 1-persoons kamer met gedeelde of eigen badkamer. Meerprijs 1-persoons kamer met gedeelde badkamer €120 per week, met eigen badkamer E178. Deel je de kamer met een vriend of vriendin vraag ons dan even om de twee persoonskamer prijzen. In dit hotel treedt iedere vrijdagavond een lokale band op. Er worden verschillende tours aangeboden. Bezoek aan een hanengevecht, een kroegentocht in een Indiaanse buitenwijk of een bezoek aan een ‘Conga negra’ kwekerij. Dat is een zwarte schelpen boerderij waarbij je ook een boottocht langs mangrove maakt. Er is een pool tafel waar Nicaraguanen en buitenlanders komen spelen. Wat voor soort kamer je ook kiest het ontbijt is inclusief.

Gastgezin

Je logeert bij een lokaal gastgezin uit de hogere middenklasse van León. Hier heb je een eigen slaapkamer met eigen badkamer; en krijg je drie maaltijden per dag. De meerprijs voor deze optie is €40 per week. Uiteindelijk ben je met dit pakket duidelijk goedkoper uit omdat je maaltijden inclusief zijn. De loopafstand naar het centrale plein van León is ongeveer tien minuten. Hier bevinden zich de meeste uitgaansgelegenheden.

Vrijwilligerswerk

La Tias in Leon, volonteerwork

Er zijn twee hele goede vrijwilligerswerk projecten in León. Het zijn projecten waar straatkinderen worden opgevangen na schooltijd. Ze gaan naar school in de ochtenden en ontvangen in het project `Las Tias` of `Las Bariletes`een goede middagmaaltijd. Daarna worden de kinderen leuk of nuttig beziggehouden. Ze doen spelletjes, huiswerkhulp of sport. Kijk voor meer informatie op de vrijwilligerswerk pagina. Je kunt hier dus `s ochtends je cursus Spaans hebben en `s middags werken. Dit natuurlijk alleen als je al wat Spaans spreekt want je moet natuurlijk wel met de kinderen kunnen praten.

De transfer

We kunnen een transfer voor je regelen vanaf de luchthaven van Managua naar León. De prijs van de transfer is €65 wanneer je voor 22.00 uur ‘s avonds aankomt maar land je na die tijd dan kost de transfer €75.

Je vlucht

Om een vlucht te vinden kijk ik altijd eerst bij Expedia. Daarmee zie ik makkelijk welke luchtvaartmaatschappijen er op de betreffende bestemming vliegen. Dan kijk ik bijvoorbeeld bij Vliegtickets.nl  en bij de luchtvaartmaatschappij die de beste of goedkoopste vlucht aanbood op Expedia, of het goedkoper kan.

De luchthaven codes zijn Amsterdam = AMS en Managua = MGA

Er is een tendens de laatste jaren om lang te wachten met het boeken van een vlucht, in de hoop dat de prijs zakt. Mijn ervaring is dat intercontinentale vluchten doorgaans goedkoper zijn een paar maanden voor vertrek dan vlak voor vertrek.
Heb je geen ervaring met vluchten kopen, vraag me gewoon even. Geef dan wel je voorkeur vertrekdata op voor de heenvlucht en de terugvlucht. En waar je vandaan wilt vliegen want dat hoeft natuurlijk niet hetzelfde land van je heen vlucht te zijn. Nee, je krijgt geen garantie dat ik de goedkoopste vlucht vind maar veel ervaring met vluchten zoeken heb ik wel :-).

Succes bij het vinden van een goede goedkope vlucht!

Een pakket met een cursus Spaans in León bevat

 • Eén of meer weken privéles, 3 lesuren per dag, vijf dagen per week.
 • Lesmateriaal en onderwijs op jouw niveau van Spaans.
 • Logies naar keuze in de een hotel of bij een lokaal gastgezin.
 • Accommodatie van de zaterdag voor tot de zaterdag na de lessen.
 • Uitgebreide (reis)informatie voor vertrek en begeleiding ter plaatse.

Optioneel: Luchthaven transfer van Managua direct naar je accommodatie in León (€65/€75).

Niet inbegrepen bij de cursus Spaans

 • Vlucht Amsterdam – Managua. De luchthaven code van Managua is: MGA. De meest populaire luchtvaartmaatschappijen die op Managua vliegen zijn: American Airlines, Copa, United, DeltaSpirit, Lacsa, Taca.
 • In geval van verblijf in het hotel: maaltijden.
 • Uitgaven van persoonlijke aard.
 •  €35 administratiekosten.

PRIJSLIJST SPAANSE LESSEN

Spaanse les in Nicaragua

Ga terug naar de Homepage om te zien hoe de site is opgebouwd in Spaanse lessen, vrijwilligerswerk, en reizen mét en zonder Spaanse lessen.