LANDINFO HONDURAS

Mosquitia in Honduras
Dunbevolkt kustgebied

Honduras is een behoorlijk groot land in Midden Amerikla, 2 1/2 keer zo groot  als Nederland. Toch heeft het land maar 7 miljoen inwoners. De hoofdstad is Tegucigalpa. De naam van het land `Honduras` werd door Columbus gegeven toen hij op zijn 4e en laatste reis bij Trujillo landde. De diepe wateren voor de kust waren `hondo` en daarom noemde hij de baai `Golfo de Honduras`. De baai van de diepten. Dit was Columbus’ eerste en enige reis waarbij hij het vaste land van Midden Amerika betrad.
De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het noord oosten. Vandaar dat toeristen op San Pedro Sula vliegen en niet op Tegucigalpa. De schitterende Caribische kust met de Bay Islands en Copan, vlakbij de Guatemalteekse grens, zijn de highlights van Honduras. In Copan zijn bijzondere Maya opgravingen. Vanuit Guatemala `wippen` veel reizigers even de grens over naar Copan om de tempels te zien.

 

Caribische kust

Cathedraal en centraal plein in Trujillo, Honduras
Trujillo

De Caribische kust in Honduras is gewoon heel mooi. Mooier dan de
Caribische of Pacifische kust van Guatemala. Honduras heeft nog heel veel onbedorven regenwoud. Het grootste gedeelte wordt de Mosquitia genoemd in het zuid oosten van het land. Er zijn geen wegen naar Mosquitia. Om er te komen moet je vliegen of per boot het gebied betreden. Een stuk onbedorven natuur. Alleen voor avonturiers!
Honduras heeft een grote biodiversiteit, bijna vergelijkbaar met die van Costa Rica. Het heeft 700 soorten vogels, 245 soorten reptielen en 110 soorten zoogdieren.
De Garifuñas zijn de oorspronkelijke bewoners van de kust streek. Zij hebben hun kleurrijke cultuur qua kleding en muziek behouden. Zie foto hiernaast. Trujillo is de plaats aan de kust waar Columbus in 1502 landde. Het heeft indrukwekkende kathedralen en pleinen uit de 17e eeuw.

PLAATS INFO LA CEIBA

Garifuña bevolking aan de kust van Honduras
Carnaval

La Ceiba is de plek voor Eco toerisme in Honduras. Het heeft vier nationale parken in de nabije omgeving. De inwoners van La Ceiba vormen een etnische mix met mensen die afstammen van de oorspronkelijke indiaanse bewoners van de kuststreek van Midden Amerika (Garifuñas). Daarnaast mensen die oorspronkelijk van de Bay Islands komen, de Miskito`s, en een aardig aandeel buitenlanders. La Ceiba staat bekend vanwege zijn Cangrejal River met perfecte wild water raft- en kajak mogelijkheden. Er zijn verschillende warmwaterbronnen in de buurt.

Goede plek om Spaans te leren

De kleine stad aan de Caribische kust heeft 180.000 inwoners en is nauwelijks toeristisch ontwikkeld. Het voordeel van La ceiba is dat nauwelijks iemand Engels spreekt. Je komt hoofdzakelijk met de Hondurese cultuur in aanraking. Goede plek dus om je Spaans te oefenen met lokale mensen! Bijkomend pluspunt: het is voor een strandbestemming een erg goedkope plek om Spaans te leren. Niet alleen door de prijsstelling van de lessen en accommodatie maar een biertje of eens uiteten is erg goedkoop hier. Je verplaatst je met een taxi door de stad. Er is een vaste prijs van E0,90 binnen La Ceiba dus transport is snel en goedkoop. La Ceiba heeft een levendig nachtleven met veel leuke restaurantjes, kroegen en disco`s.
Eind mei is het jaarlijkse carnaval in La Ceiba, een mega spektakel dat een half miljoen mensen trekt vanuit de hele wereld.

PLAATS INFO UTILA

Hagel witte zandstranden op Utila
Paradijsje

Utila ligt 29 kilometer van La Ceiba, het vaste land van Honduras. Het eiland is 11 kilomer lang en 4 km breed op zijn wijdste punt. Het heeft 3500 inwoners. Het wordt omgeven door koraalrif waardoor de onderwater wereld heel bijzonder is. Je hoeft niet te duiken om schitterende fel gekleurde vissen te zien. Het water is kristal helder en azuur blauw door de witte zandgrond, het typsche Cariben plaatje, zie hiernaast. Utila is vooral bekend onder de backpackers omdat het de meest goedkope plek is om je PADI te halen, wereldwijd! Het rif rondom Utila maakt deel uit van het `Meso American Barrier Reef` dat na `The Great Barrier Reef` in  Australië het grootste rif ter wereld is en zich uitstrekt van Cancun in Mexico tot het zuidelijkste puntje van Honduras

Duiken en snorkelen

School spadefish bij het rif van Utila
‘Spadefish’

Utila heeft maar liefst 60 verschillende duikstekken waar je uit kunt kiezen. Er zijn verschillende scheepswrakken zoals het onder duikers bekende Halliburton wrak. Ook bijzonder is de aanwezigheid van walvishaaien, de grootste vissen ter wereld die 12 tot 16 meter kunnen worden. Walvishaaien zijn niet gevaarlijk, ze eten alleen vegetatie. Rondom het eiland liggen vele keys, sommige zijn in privebezit en kun je niet bezoeken maar anderen weer wel. Dit zijn de typische bounty-eilandjes zo als je die van reclames en strip tekeningen kent. Azuurblauw water, wit zandstrand en een piepklein eilandje met een paar palmbomen erop. Maak zeker een trip naar zo`n key. Wat mee te nemen? Drinkwater, snorkelsetje, zonnebrandolie en wat te eten, misschien een goed boek. Maar pas op: ga niet zomaar tegen de stam onder een palmboom zitten want een kokosnoot op je knars overleef je niet…..

Relax

Relaxen op Utila
Relax!

Hoewel een siësta een Spaanse gewoonte is  die nauwelijks is overgenomen in Latijns Amerika, vormt Utila daarin een uitzondering. Nergens anders zie je tussen twaalf en drie uur zoveel mensen slapend in een schommelstoel of hangmat op een terras. Zelfs de lokale straathonden hebben de gewoonte overgenomen! Op het plein in het dorp houdt rond het middag uur een grote roedel straathonden siësta. Ze liggen op hun rug in de schaduw van de bomen op het plein met hun poten de lucht in. Nergens zulke relaxte straathonden gezien als op Utila, ook buiten hun siësta! Tja, straathonden nemen nu eenmaal het gedrag van de bevolking over…. Hiernaast is volgens mij sprake van een wat verlengde siësta.

Ga terug naar de Homepage om te zien hoe de site is opgebouwd in Spaanse lessen, vrijwilligerswerk, en reizen mét en zonder Spaanse lessen.
Of bezoek de pagina waar de Spaanse lessen in Honduras zijn beschreven.


LINKS

Van alles wat

Online gratis Spaanse les

Hotels

Hondurese krant (Spaans)

Reisblog

 
 

PRIJSLIJST

Spaanse les in Honduras

Ga terug naar de Homepage om te zien hoe de site is opgebouwd in Spaanse lessen, vrijwilligerswerk, en reizen mét en zonder Spaanse lessen.