GUATEMALA VRIJWILLIGERSWERK

VW kidsrestaurant (2)

Werken met kids

Wil je in Guatemala vrijwilligerswerk doen? Hier een klein lijstje van de vele mogelijkheden in en om Antigua, daaronder in San Pedro:

Naam

Tess Unlimited

Plaats San Gaspar Vivar 10 min. per bus vanuit Antigua (€ 0,15 per rit).
Guatemala vrijwilligerswerk Project voor kinderen en jongeren met een hazenlip.
 Vereisten
Er is werk voor logopedisten en psychologen.
Minimum
1 maand
Spaans
Midden niveau
Overnachting
In een gastgezin in Antigua of Gaspar Vivar incl. maaltijden behalve op zondag.
Info
Kijk op de site van Tess Unlimited kijk ook naar het fimpje
Naam

Los Niños

Plaats Alotenango 20 min. per bus vanuit Antigua (€ 0,20 per rit)
Omschrijving Project opgezet door een Guatemalteek die voorheen les gaf op de basisschool in het dorp. Heel veel kinderen kunnen niet naar school door de te hoge kosten. Na een jaar ploeteren kreeg hij hulp van twee  Nederlandse dames. Zij hielpen hem en al snel stond de school. Het is een school voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar. 200 kinderen komen hier dagelijks en volgen een halve dag les. De groepen zijn naar leeftijd ingedeeld maar in iedere klas wordt eigenlijk hetzelfde gedaan. Het ontwikkelingsniveau van kinderen van 12 jaar die nooit naar school zijn geweest is nauwelijks hoger dan dat van kinderen van 3 jaar. Ook zaken als verzorging komen aan de orde. De kinderen hebben een eigen beker en tandenborstel op school. Bij binnenkomst worden eerst de tanden gepoetst. Goed project als je in Guatemala vrijwilligerswerk wilt doen.
Guatemala vrijwilligerswerk
Na een inwerkperiode het leiden van een klas of het assisteren van een andere vrijwilliger. Educatieve spelletjes (er is materiaal), rekenen, lezen, schrijven, tekenen, gymnastiek, handenarbeid, Engels etc.
Vereisten
Minimale leeftijd: 20 jaar. Enthousiasme voor het werken met kinderen; behoorlijke mate van zelfstandigheid.
Minimum
2 maanden
Spaans
Midden niveau
Uren
8.30am – 12.30pm of 1pm – 5pm of naar wens zowel de ochtend als de middag
Capaciteit
Er zijn twee vaste Guatemalteekse  krachten de rest zijn vrijwilligers; op het moment dat ik er was waren er 6 vrijwilligerswerkers aan het werk.
Overnachting
In een gastgezin in Antigua incl. maaltijden behalve op zondag.
Info
De meest uitgebreide info en foto’s kun je zien op de site van Stichting ‘Los Ninos’

VW kidsrestaurant

Leuk werk !

Naam

Centro Medico

Plaats Rand Antigua, 10 minuten lopen vanaf de plaza.
Guatemala vrijwilligerswerk Sociaal zieken huis voor gratis medische zorg. Rond Antigua zijn 5 dependances waar eveneens een medische opvang is. Door geldgebrek worden deze centra alleen bemand door een verpleegster met 1 jaar opleiding….. In deze centra is iedere (para) medische hulp zeer welkom (ook al sta je aan het begin van je studie). Ook werken in constructie is mogelijk. Heb je ervaring met organisatie dan kun je helpen projecten op te zetten. Heb je een sociale studie gedaan (of studerend) dan kun je als sociaal werker terecht. Kortom afhankelijk van jouw opleiding, ervaring of interesse wordt er een klus voor je gezocht. Er is een project voor adolescenten met alcohol-, drugs- of aids problematiek. Hier zijn met name studenten psychologie of maatschappelijk werk goed op hun plaats.
Vereisten Geen, alle hulp is welkom. Kies je voor dit projekt dan dien je een eenvoudig CV op te stellen (ja in het Spaans). En je dient een brief te schijven waarin je je (werk)ervaringen, interesses en vaardigheden vermeld. Wij zijn je daar graag bij behulpzaam.
Minimum 3 weken
Spaans Midden niveau, een eenvoudig gesprekje kunnen voeren
Uren halve of hele dagen in overleg
Capaciteit Zeer groot, vele vrijwilligers zijn welkom, voor iedereen wordt een zinvolle taak gezocht.
Overnachting in een gastgezin in Antigua incl. maaltijden behalve op zondag. Werk je in Antigua: loopafstand naar het project (max 15 minuten), werk je in een buitenwijk: of loopafstand of een busritje van max. 15 minuten.
Naam

Bijscholing / huiswerk hulp achterstandskinderen

Plaats Antigua
Omschrijving Achterstandskinderen van een lagere school in een buitenwijk van Antigua, El Hato, komen ‘s middags naar een lagere school in Antigua voor bijlessen.
Guatemala vrijwilligerswerk In de middagen enkele uren per dag helpen met huiswerk.
Minimum Vanaf 2 weken
Spaans Midden niveau

Guatemala vrijwilligerswerk in een naschoolse opvang vlakbij Antigua

Helpen met huiswerk

Naam

Camino Seguro / Safe Passage

Plaats Net buiten Antigua (San Pedro, reistijd 15 minuten) of in Guatemala City (reistijd 1 uur en drie kwartier). Er is een speciale bus van het project die de vrijwilligers van en naar Antigua transporteert. Accommodatie altijd in Antigua.
Omschrijving Project is 12 jaar geleden gestart. Er wordt kinderen en hun families die op de vuilnisbelt van Guatemala City woonden een toekomst geboden.
Guatemala vrijwilligerswerk Helpen bij de jongste kinderen die nog niet naar school gaan. Verzorging en stimulatie. De schoolgaande kinderen helpen met huiswerk, spelen, gymnastiek, sport etc.
Vereisten Motivatie en $50 donatie
Minimum Minimaal 1 maand deelname liever langer
Niveau Spaans Intermedio
Uren Hele dagen
Capaciteit Um ik schat 50
Overnachting In Antigua dan wel bij gastgezin dan wel in een hostal
Site Veel info op http://www.safepassage.org

VW San Pedro 2

San Pedro

Naam

Sociaal ziekenhuis ‘Hermano Pedro’

Plaats Antigua centrum
Omschrijving Sociaal ziekenhuis waar lichamelijk- en geestelijk gehandicapten worden behandeld en verzorgd. Deze mensen zijn niet in staat om een normaal ziekenhuis of verzorgingshuis te betalen.
Guatemala vrijwilligerswerk Behandelen, begeleiden, bezighouden van patiënten. Helpen met wassen en aankleden, wandelen, zonodig vloeren vegen.
Vereisten Weinig, alle hulp is welkom. Een (para)medische achtergrond (bv fysiotherapie en bezigheidstherapie) maakt het mogelijk meer te kunnen doen met de mensen. Studerend daarvoor zal het werk ook al interessanter maken.
Minimum 1 week
Spaans Middenniveau
Uren halve of hele dagen in overleg
Capaciteit 3 vrijwilligers
Overnachting in een gastgezin in Antigua incl. maaltijden behalve op zondag.
Site Obras Hermanos Pedros
Naam

Aware

Plaats Tussen San Lucas Sacatepéquez en Sumpango (met de bus half uur vanuit Antigua en kwartiertje lopen. Buskosten heen en terug E1,5
Guatemala vrijwilligerswerk Opvang, behandeling, vaccinatie, sterilisatie en verzorging van straathonden en katten. Op zondag is het project open voor bezoekers en worden de mensen rondgeleid. Dan worden ook honden ter adoptie aangeboden. Soort werk: Honden: eten en water geven, hokken schoon maken, socialisering- en gedragstraining, borstelen. Soms honden wassen, uitwerpselen opruimen op het terrein. Let op: het wandelen met de honden doet een vaste kracht, vrijwilligers alleen op zijn vrije dag. Katten: eten en water geven, dekentjes uitschudden en zo nodig worden die gewassen, kattenbakken verschonen, socialiseren van de katten. Soms is er werk in de constructie van de onderkomens van de dieren.
Vereisten Affectie en ervaring met honden en katten, veterinaire studenten zeer welkom!
Maximum 2 weken
Spaans je kunt hier terecht met heel basaal Spaans.
Filmpje Kijk op de site van Animal Aware naar het filmpje.
Capaciteit 5 vrijwilligers
Overnachting

Op het project in 1-pers.kamer met gebruik van keuken kosten $5 per nacht of in Antigua bij gastgezin. Vaccinatie: een recente tetanus vaccinatie.

Naam

Caras Alegres

Plaats
Quetzaltenango. Het project ligt zo’n 15 min. uit het centrum (vervoerskosten 0,10 eurocent per rit).
Guatemala vrijwilligerswerk
Veel informatie op de site van Caras Alegres en voor meer informatie of vragen kan je altijd mailen naar info@carasalegres.org.  Wil je persoonlijk met iemand spreken bel dan het 06-nummer wat op de site staat.

SAN PEDRO

San pedro cumputer-kamer schoolkinderen

Project San Pedro

De school in San Pedro heeft zijn eigen vrijwiligerswerk project opgezet. Kinderen van de lagere- en middelbare school komen na hun schooltijd naar het project. Ze worden geholpen met huiswerk maken. Er worden ook Engelse lessen en computer lessen gegeven. Daarnaast is er ook tijd voor spelletjes en sport met de kinderen.
Leuk project dat goed te combineren is met Spaanse lessen als je al wat Spaans spreekt omdat je ook een paar uur per dag in het project kan werken. Minimale deelname tijd 2 weken. Liever langer.
Ga terug naar de Homepage om te zien hoe de site is opgebouwd. Spaanse lessen, vrijwilligerswerk, en reizen mét en zonder Spaanse lessen.