FAQ’s van SLT (Spaans leren in Latijns Amerika)

Spaanse lessen in Latijns Amerika. Hier Guatemala

Priveles Quetzaltenano

We hebben de vragen ingedeeld in onderstaande onderwerpen


Wie is SLT?
Een Nederlandse vrouw, Nanouk Brouwer, die ruim 20 jaar taalreizen naar Latijns Amerika verkoopt. Nanouk heeft in 1994 NB Reizen opgezet en in 2004 ingezien dat de verkoop van taalreizen ook via Internet kan. Dat geeft veel meer mogelijkheden om te reizen voor de zaak: ter plaatse scholen en vrijwilligerswerk projecten te (be)zoeken, gewoon met de laptop onder de arm. Daarnaast kunnen lessen veel goedkoper aangeboden worden wanneer je geen pandhuur, telefoon- en brochurekosten hebt. Twee jaar hebben beide bedrijven, NB Reizen en Spanish Language Travels (SLT) naast elkaar gefunctioneerd. Per 1 januari 2007 is NB Reizen opgeheven omdat SLT steeds betere resultaten boekte. Nanouk heeft dus heel ruime ervaring in de verkoop van Spaanse lessen in Latijns Amerika, kent alle scholen en plaatsen waar de scholen zich bevinden. Dat is het voordeel van boeken bij een klein bedrijf waar je zeker bent dat diegene aan wie je vragen stelt de school ook daadwerkelijk kent; er is geweest.

Waarom werkt SLT alleen via Internet en E-mail?
De klant van tegenwoordig kan heel veel info en zelfs scholen op Internet vinden en is steeds minder bereid extra te betalen voor service en informatie. Dit begrijpen we heel goed. Door onze kosten laag te houden door geen brochures te sturen en soms urenlang klanten op kantoor te ontvangen om hen van informatie te voorzien kunnen we Spaanse lessen op scholen voor een lage prijs aanbieden.

Wat is mijn voordeel om via SLT te boeken?
Het maakt ons niet uit naar welke school je gaat dus kunnen we objectief informeren, Dit klinkt misschien vreemd voor je maar is een heel belangrijk verschil tussen SLT en andere touroperators. Andere touroperators berekenen hun winst aan de hand van de commissie die ze van een school ontvangen en rekenen daarnaast reserveringskosten. Zij zullen je dus het liefst naar die school sturen waar de winst voor hen het hoogst is. Een gevolg hiervan is dat ze geen kleine goedkope scholen meer aanbieden omdat daar nauwelijks aan verdiend wordt. Wij doen dat wel want je leert niet beter Spaans op een dure school dan op een goedkope school…Wij hebben onze winst voor elke school gelijk gesteld ongeacht de hoogte van de commissie die we ontvangen. Gevolg daarvan is dat we duurder kunnen zijn bij 1 of 2 weken les in vergelijk met een andere aanbieder maar altijd goedkoper zijn bij lessen vanaf 3 weken. Maar hoe dan ook qua prijs: SLT informeert je objectief!
Zo kunnen we verschillende scholen voor je vergelijken als je ons opgeeft wat je, buiten goede Spaanse lessen, zoekt. Denk aan het verschil tussen een grote of kleine school, de sfeer op school, de plaats waar de school zich bevindt t.o.v. de bezienswaardigheden van die plaats.
Door de jarenlange reiservaring van SLT kan ik je ook helpen met het maken van een reisplan indien je een langere reis in Latijns Amerika gaat maken.
Doordat wij als agent al jarenlang de scholen van veel klanten voorzien bieden zij graag SLT klanten de beste docenten en accommodaties.

Hoe werkt SLT?

Hoe kan ik bij SLT mijn Spaanse les en accommodatie in Latijns Amerika reserveren?
Wanneer je een keuze gemaakt hebt betreffende het land in Latijns Amerika waar je Spaans wilt leren, reserveer je eerst een vlucht. Wat je in ieder geval nodig hebt voor de reservering van de school is een datum en vluchtnummer van aankomst. Zonder die gegevens nemen we je reservering niet in behandeling. Als je `over-land` waar je Spaanse lessen wilt doen aankomt, overleg dat dan even met ons in dat geval kunnen we je reservering wel accepteren. Wanneer je een vluchtreservering hebt vul je het reserveringsformulier voor de school in en stuurt het naar ons op. Binnen één werkdag (ook op zondag) ontvang je per e-mail een factuur die je met een akkoord dient te retourneren. Wij reserveren de lessen, accommodatie en vaak de transfer voor je bij de school.  We verwachten je betaling te zijn bijgeschreven uiterlijk 4 weken voor vertrek. Boek je korter voor vertrek dan verwachten we je betaling direct nadat we je reservering hebben bevestigd gekregen van de school. Na ontvangst van je betaling ontvang je van ons het betalingsbewijs voor de school (voucher) en een document genaamd `reisinfo` met informatie over de school, de plaats en het land waar je heen gaat.

Als ik nu al lessen wil reserveren voor over een half jaar kan dat dan?
Ja, als je ook een vluchtreservering hebt. Daarnaast is vroeg boeken in je eigen voordeel; hoe vroeger voor vertrek je reserveert hoe meer kans je hebt op de beste docent en het leukste gastgezin. SLT stuurt na ontvangst, dus ongeacht het tijdstip, de reservering direct door naar de school. Het moment van reserveren heeft geen invloed op wanneer je moet betalen. Reserveer je een half jaar voor vertrek dan is de betalingstermijn naar SLT toe nog steeds 4 weken voor vertrek.

Wat gebeurt er als ik vergeet te betalen?
SLT stuurt je een herinnering wanneer we 26 dagen voor vertrek geen betaling hebben ontvangen. Krijgen we daar geen antwoord op dan zullen we de reservering bij de school annuleren om annuleringskosten van de school te voorkomen.

Wat zijn de annuleringsvoorwaarden van SLT?
Wegens het Corona virus hebben we de annuleringsvoorwaarden aan moeten passen. Omdat wij of de scholen niet financieel verantwoordelijk kunnen zijn voor jouw reis informeren wij je vooraf betreffende de risico’s. Een goede reis- en annuleringsverzekering is zowie zo aan te bevelen dus oriënteer je daar op. Gelukkig kunnen we tegenwoordig het betaalmoment van de klant heel dicht naar het vertrekmoment halen waardoor het risico dat er wat mis gaat zo wie zo veel kleiner is. Voorheen diende de klant 1 maand van de voren te betalen; dat kan nu enkele dagen zijn maar is per bestemming verschillend; kortom overleg met ons voor reservering.

Wat is en hoe werkt de betalingsservice van SLT? Deze service komt voorlopig te vervallen omdat het betaal moment door Corona een kort voor vertrek is geworden.
Onzeker over Internet-reserveringen? Gebruik onze betaalservice: We weten dat er helaas Internetaanbieders zijn die de zaak beduvelen. Dat je daarom huiverig bent voor Internet reserveringen begrijpen we. We hebben gezocht naar een oplossing en die gevonden: wij betalen de school eerst, de school stuurt ons een ontvangstbevestiging die we per email naar je doorsturen. Jij kunt dan nog extra, als je dat wilt, bij de school informeren of we de betaling inderdaad gedaan hebben. Daarna betaal jij ons.
SLT is een financieel gezond bedrijf en kunnen je deze service renteloos aanbieden. We vragen je wel binnen 2 weken na ontvangst van de betalingsbevestiging van de school ons te betalen; dit om de tijd van voorinvestering voor ons binnen de perken te houden. Vraag ernaar als je van deze service gebruik wilt maken.

Hoeveel tijd doet een betaling vanuit België erover om bij jullie te worden bijgeschreven?
Betalingen vanuit België doen er tegenwoordig nog maar 2 dagen over.

Kan ik SLT om informatie vragen over Latijns Amerika?
Ja natuurlijk, per e-mail. Je maakt het ons makkelijk om je vragen puntsgewijs te stellen; we antwoorden dan in jouw mail achter de vraag in hoofdletters dat werkt voor beiden het makkelijkst.

Scholen – Lessen

Spreekt de docent ook Engels?
Meestal wel en dat is voor een beginner handig maar als je een beetje Spaans spreekt is het beter je lessen vanuit het Spaans te hebben. Niet Engels sprekende docenten zijn getraind in het lesgeven aan anderstaligen en gebruiken methoden om ook beginners alleen in het Spaans de taal te leren.

Hoe lang moet ik lessen volgen om de taal behoorlijk te spreken?
Uiteraard sterk afhankelijk van je voorkennis van het Spaans, je taalgevoel en je inzet (maak je je huiswerk?, oefen je je Spaans met lokale mensen, studeer je zelf buiten de lessen nog?). Globaal kunnen we zeggen dat iemand zonder veel voorkennis maar met een goed taalgevoel na zes weken zich heel behoorlijk verstaanbaar kan maken in het Spaans.

Moet ik huiswerk maken?
Als je privé-les hebt kun je zelf aangeven of- en hoeveel huiswerk je wilt maken. Bij groepsles zal doorgaans iedere dag een kleine hoeveelheid huiswerk worden opgegeven, reken op 1 a 2 uur per dag.

Wat is de gemiddelde leeftijd op de scholen?
Iedere school zal studenten hebben met leeftijden variërend tussen de 18 en 65 jaar. De gemiddelde leeftijd zal meestal tussen de 20 en 25 jaar liggen.

Wat zijn de lestijden?
Sommige scholen beginnen om 08.00 uur ‘s ochtends en anderen om 09.00 uur. Het kan ook zijn dat je lessen in de middagen hebt vanaf 13.00 of 14.00 uur.

Hoe lang duren de lessen? Doorgaans heb je bij 4 lesuren per dag een koffiepauze van 15 of 20 minuten. Daardoor zijn 4 uren les effectief 3 uren + 40/45 minuten. Anders gezegd 1 lesuur is ongeveer 55 minuten.

Heb je bij privé-les echt alleen les?
Ja; je zit tegenover je docent en kunt je dus niet verschuilen achter een mede-student; jij wordt uitgelokt te spreken. De vorderingen bij privé-les zijn dus veel groter dan bij groepsles vooral met betrekking tot je spreekvaardigheid. Het effect van 4 weken groepsles is gelijk aan 2 of 3 weken priveles.

Waarop zijn de lessen gericht? Spreken, lezen of schrijven?
Op alle facetten van de taal maar er wordt doorgaans het meest aandacht gegeven aan het spreken van Spaans. Bij privé-les bepaal je dat natuurlijk  helemaal zelf. Iemand die gevorderd is kan als hij dat wil het accent leggen op het foutloos schrijven.

Uit welke landen komen de meeste studenten?
Uit Scandinavië, Zwitserland, Duitsland, Engeland, Nederland, de Verenigde Staten, Canada, Japan.

Heb ik ook in het weekend les?
Nee de lessen zijn van maandag t/m vrijdag.

Moet ik een woordenboek meenemen en ander materiaal?
Ja een woordenboek Nederlands-Spaans en Spaans-Nederlands is meestal niet op school aanwezig. En neem een schrift en pen mee.

Gastgezinnen

Hoe communiceer ik met de mensen in mijn gastgezin als ik nog geen Spaans spreek?
De gastgezinnen zijn gewend studenten te ontvangen die nog geen Spaans  spreken en zullen de eerste dagen als je nog geen woord Spaans spreekt met ‘handen en voeten’ met je communiceren maar al snel zul je eenvoudige gesprekjes met hen kunnen voeren. Het meeste effect op je Spaans zul je hebben als je bij een gastgezin verblijft als je al een beetje Spaans spreekt.

Heb ik een eigen douche en toilet?
Nee, meestal deel je de douche en het toilet met de andere bewoners. Vaak is het mogelijk tegen een extra betaling een luxer gastgezin aan te vragen waar je wel over een eigen douche en toilet beschikt.

Wat krijg je doorgaans te eten bij een gastgezin?
Afhankelijk van de eetgewoonten in het land en diegene die kookt. Maar over het algemeen kun je zeggen dat de maaltijden een beetje zijn aangepast aan westerse gewoonten zo zul je bijvoorbeeld niet alleen bonen met rijst voorgeschoteld krijgen. Het middageten is duidelijk de belangrijkste maaltijd in Latijns Amerika.

Hoe is mijn kamer ingericht?
Meestal erg sober naar onze maatstaven maar wel schoon; als er geen tafel of bureau is om aan te studeren dan kun je ergens anders in huis daarvoor terecht. Veel huizen hebben een aparte eetkamer die je kunt gebruiken of je hebt de mogelijkheid om lekker buiten op een terras te studeren.

Als ik alleen reis moet ik dan bijbetalen voor een 1-persoonskamer?
Nee bij een gastgezin is een 1-persoonskamer standaard. Bij andere accommodatie mogelijkheden zullen verschillende prijzen zijn voor bezetting met 2 personen of alleen.

Wat voor sociaal niveau hebben de gastgezinnen?
Gemiddeld zijn het gezinnen uit de plaatselijke hogere middenklasse van Latijns Amerika.

Hoeveel studenten zitten er in een gastgezin?
Dat is erg verschillend. Je kunt ons een preferentie opgeven om alleen of juist liever met meerdere studenten in een gastgezin geplaatst te worden.

Ik ben vegetarisch, is dat een probleem?
Geen enkel probleem; meldt dat bij je reservering dan geven wij het door.

Hoe vrij of gebonden ben je bij een gastgezin?
Je krijgt de huissleutel en bent vrij om te komen en te gaan. Wel is het zo dat er afspraken zijn omtrent de tijden van de maaltijden. Wanneer je plotseling liever ergens anders eet zal je even even naar ‘huis’ moeten bellen om dat door te geven zodat men niet op je wacht of zich ongerust gaat maken.

De transfer

Hoe is de transfer bij aankomst geregeld?
Heel verschillend. Of de school regelt de transfer of wij via een lokale touroperator. Hoe dan ook diegene die je op komt halen staat bij de uitgang met een bordje met je naam erop te wachten. Hij of zij brengt je naar je gastgezin of hotel.

Hoe regel ik mijn transfer terug naar de luchthaven?
In de plaats van je taalschool zijn touroperators die transfers naar de luchthaven aanbieden. Koop daar een ticket en spreek de tijd af waarop je opgehaald wilt worden; houdt rekening met minimaal twee uur van te voren aanwezig zijn op de luchthaven.

Algemene vragen over reizen in Latijns-Amerika

Moet ik een annuleringsverzekering afsluiten?
Nee, maar houdt rekening met onze annuleringsvoorwaarden. Naast het risico van onmogelijk vertrek dekt de annuleringsverzekering ook de niet-genoten vakantiedagen in het geval je onverhoopt tijdens je reis terug naar Nederland moet.

Moet ik een reisverzekering afsluiten?
Moet niet maar zeker aan te raden. De Europeesche heeft een heel voordelige ‘lang-op-reis’ verzekering voor mensen die lang op pad zijn. Een doorlopende reisverzekering dekt meestal niet meer dan 45 of 60 dagen.

Kan ik ter plaatse een auto huren?
Ja, zowat overal in Latijns America zijn `Hertz`of  ‘Avis-rent-a-Car’ kantoortjes.

Kan ik Midden- en Zuid-Amerika combineren in één reis?
Ja, dat kan maar je kunt niet over land van Panama (Midden Amerika) naar Colombia (Zuid Amerika) reizen. De Dariengap, de verbinding tussen Panama en Colombia, is een smokkelaars route en daarom zeer onveilig. Je zult van Panama of Costa Rica moeten vliegen naar een Zuid-Amerikaans land. Vaak is de goedkoopste manier om naar Zuid-Amerika te vliegen via San Andres (een Colombiaans eiland voor de kust van Nicaragua in de Cariben) en van daaruit vlieg je naar Zuid-Amerika. En trouwens, het is helemaal geen straf om een paar dagen op San Andres te vertoeven en bezoek dan ook even het idyllische eilandje Providencia op bootafstand van San Andres. Het water rondom San Andres heeft 7 verschillende kleuren, ik geloofde daar niets van maar heb ze geteld en het is nog waar ook!
Je kunt ook met een zeilboot van Panama naar Cartagena in Colombia reizen. Zoek even op Internet er zijn verschillende aanbieders maar pas op: dit is ook een smokkelroute en je wilt niet op een boot die cocaïne vervoert meevaren…. De zeil trip maakt een stop op de San Blas eilanden!

Je moet je wel realiseren dat wanneer je een reis maakt naar Latijns Amerika het combineren van Midden- en Zuid Amerika je reis extra duur maakt.

Communiceren met het thuisfront hoe doe ik dat?
Met Email, Skype, chat etc.  Alle scholen bieden gratis internet!

Welke creditcard kan ik het beste meenemen?
Visa Card is de meest geaccepteerde creditcard in Latijns Amerika; hiermee kan bij grotere banken in steden ingeval van nood ook cash geld opgenomen worden maar houdt rekening met ongeveer 10% kosten! Gebruik een creditcard dus alleen voor nood; je kunt er alleen in hele dure restaurants of winkels mee betalen of, als dat nodig zou zijn, de rekening van een ziekenhuis mee betalen.

Pinpassen
Neem twee verschillende pinpassen mee. Je kunt je pas verliezen, hij kan kapot gaan of zelfs gestolen worden. Bewaar ze op verschillende plaatsen. Neem ook wat cash dollars mee handig voor direct na aankomst als je nog geen lokale valuta hebt en als een pinautomaat plotseling leeg blijkt te zijn. Het kan wel eens 1 of 2 dagen duren voordat een automaat wordt bijgevuld en dan ben je blij met de extra cash dollars die je hebt.

Is het gebruikelijk om wat voor mijn docent of gastgezin mee te nemen?
In veel plaatsen is het de gewoonte om voor je docent en het gastgezin een klein cadeautje mee te nemen. Over het algemeen geldt ‘hoe tuttiger hoe beter’! Daarnaast is het leuk om foto’s of ansichtkaarten van je woonplaats en familie mee te nemen.

Hoeveel geld heb ik nodig om na de Spaanse lessen ‘low budget’ rond te komen?
Een lastige vraag omdat het per land in Latijns Amerika verschilt en ‘low budget reizen’ voor iedereen toch net wat anders inhoudt. Over het algemeen kun je zeggen dat Midden-Amerika goedkoper is dan Zuid-Amerika met uitzondering van Costa Rica en Panama. In Zuid-Amerika is Bolivia verreweg het goedkoopste land en Argentinië het duurste. Peru is duurder dan Ecuador. Reizend in goedkope landen als Guatemala, Nicaragua en Bolivia en Ecuador kun je met €24 per dag rondkomen, in de duurdere landen zul je uit moeten gaan van €30 – €40 per dag. Dit is dus inclusief hostal overnachtingen, 3 maaltijden per dag in goedkope restaurants, af en toe een drankje in een kroegje en busreizen tussen plaatsen.

Moet ik geld in dollars meenemen?
Neem in ieder geval wat cash dollars mee en wissel bij aankomst op de luchthaven meteen wat dollars of kijk even of daar een pinautomaat aanwezig is; de koers op de luchthaven is over het algemeen goed. Neem daarnaast wat kleine coupures aan dollars mee. Let wel op: beschadigde exemplaren worden niet geaccepteerd. Je kunt tegenwoordig in ieder land geld uit een automaat pinnen; de koers is meestal beter dan de wisselkoers bij banken of ‘Casas de cambio’ (wisselkantoortjes). Je betaald wel een para Euro per opname dus neem niet vaak kleine bedragen op. Blijf je lang weg zorg dan voor zeker 2 manieren om aan geld te komen. Een pinpas kan kapot gaan, je kunt hem verliezen of hij kan gestolen worden!….

Moet ik een klamboe meenemen?
Over het algemeen zijn klamboes aanwezig daar waar het echt nodig is. Wanneer je op een hoogte van meer dan 1500 meter verblijft is een klamboe niet nodig omdat op die hoogte nauwelijks muggen zijn. Ga je naar een lagergelegen gebied neem dan een rolletje sporttape mee hiermee kun je eventuele gaten in klamboes goed dichten (daarnaast zo wie zo handig om van alles mee te repareren b.v. een gat in je rugzak of regenjas).

Wat voor kleding moet ik meenemen?
De temperatuur wordt met name bepaald door de hoogte van je verblijfplaats. Zit je boven de 1500 meter (Antigua, Quito, Otavalo, Cusco) dan is het ‘s avonds fris en heb je jeans en een trui of fleece-jack nodig. Overdag geldt voor deze plaatsen dat het lekker is, niet heet maar de zon heeft veel kracht op grotere hoogte. In de andere laaggelegen plaatsen is het ook ‘s nachts warm. Over het algemeen is men sportief en wat behoudender dan in Europa gekleed. Neem liever een opvouwbare paraplu mee dan een regenjas in de warme streken omdat je bij hoge temperaturen en regen het snel te warm hebt in een regenjas..

Kan ik kraanwater drinken?
Nee het is af te raden water uit de kraan te drinken in alle Latijns Amerikaanse landen. Je koopt water in flessen.

Is het handig een lakenzak mee te nemen?
Als je snel ‘vies’ bent van bedden waar achtereen steeds verschillende mensen in slapen is een lakenzak een goed idee. In de gastgezinnen wordt het beddengoed minimaal 1 x per week gewisseld, soms vaker per week. Ga je in erg goedkope hotels in Latijns Amerika slapen dan is een lakenzak zeker aan te raden.

Welke dingen zijn moeilijk verkrijgbaar?
Tampons en douchegel zijn nog steeds moeizaam verkrijgbaar in Latijns Amerika en vaak erg duur. Neem ze mee. Voor de rest is eigenlijk alles wel verkrijgbaar. Wil je een bijzondere soort shampoo gebruiken neem die dan mee want de kans bestaat natuurlijk dat dat specifieke merk niet te koop is.

Werkt mijn mobieltje?
Dit is afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, het soort telefoontje dat je hebt en wie je provider in Nederland is. Neem even contact op met je provider want zij kunnen het je het beste vertellen. In de meeste plaatsen kun je eenvoudig met je paspoort een lokale simkaart kopen met een paar dollar wat beltegoed op zet.

Moet ik muggenolie meenemen?
Muggenolie in Latijns Amerika bevat slechts een klein percentage D.E.E.T. Meestal zijn alleen `Autan` en `Off` te koop. In Nederland zijn sterkere middelen verkrijgbaar en die zijn voor de jungle en het strand aan te raden. Let op: boven 1500 meter leven geen muggen dus als je bv Spaans gaat leren in Antigua, Cusco, Quito en verder niet gaat reizen hoef je geen anti-muggen middel mee te nemen.

Hoe is het openbaar vervoer geregeld?
Over het algemeen zeer goed in de zin van erg frequent maar de lokale bussen zijn vaak overvol. Voor langere busritten kun je vaak beter een duurder buskaartje voor een ‘pullman’ bus kopen omdat die bussen veel comfortabeler zijn; vaak met airco en t.v.

Is het handig een slaapzak of tent mee te nemen
De kans dat je die gaat gebruiken is erg klein en in plaatsen waar gekampeerd wordt (Inca Trail naar de Machu Picchu) zijn ze ook te huur.

Wat voor vaccinaties moet ik hebben?
Ga voor deze informatie naar je plaatselijke GG& GD omdat die adviezen ieder moment kunnen veranderen. Het beste is 6 weken voor vertrek te gaan. Je kunt ook even kijken op www.lcr.nl voor meer info.

Is het veilig om in Latijns Amerika op je eigen houtje rond te reizen?
Ja, zolang er in een land geen burgeroorlog is of natuurramp uitbreekt kun je zeggen dat de kans dat je iets ernstigs overkomt uiterst gering is. Ikzelf ben in een totaal van ruim 3 jaar alleen rondreizen slechts 1 x bestolen (camera). Zover ons bekend hebben die duizenden klanten die we naar Latijns Amerika gestuurd hebben in de afgelopen ruim 20 jaar ook geen ernstige delicten meegemaakt. Berovingen gebeuren wel, net als in Nederland. Je hebt zelf invloed op de grootte van de kans om slachtoffer te worden van een beroving. Pas gewoon goed op je spullen. Hier een aantal tips:
– Laat je tas nergens onbewaakt achter. Ga bijv. niet de zee in als je tas op het strand ligt, ook al denk je je tas in de gaten te houden….
– Loop niet rond met een moneybelt waar iedereen kan zien dat daar je waardevolle spullen in zitten.
– Open je portemonnee niet zichtbaar voor anderen als een stapel bankbiljetten te zien is, ook al zijn het 20 briefjes van 1$…
– In een school kun je waarschijnlijk je medestudenten wel vertrouwen maar binnen sluipers zijn altijd mogelijk. Laat je laptop, camera, I-pod, tablet etc. niet rondslingeren, gewoon even opbergen als je hem niet meer gebruikt.
– Ga niet uit `s avonds met je paspoort, al je geld en pinpassen op zak; neem alleen mee aan cash geld wat je denkt nodig te hebben die avond.
– De meeste accommodaties van de scholen hebben kluisjes, gebruik die, ze zijn er niet voor niets! Ja er werd kort geleden $800 gestolen van een student die dat geld in haar kamer in een niet afgesloten koffer had zitten. De kamer had een kluis….en waarom heeft iemand zoveel cash geld? Je kunt eenvoudig 1 x per week even gaan pinnen….
– Bij gastgezinnen zijn doorgaans geen kluizen maar daar is de kans op diefstal heel klein. Ook hier je waardevolle spullen niet rond laten slingeren als je er niet bent, doe ze in een afsluitbare koffer / backpack als je weggaat. Het is ook niet correct om aan lokale mensen te laten zien hoeveel geld je hebt.

Hoe lang kan ik in een land verblijven op een toeristenvisum?
Bij binnenkomst in een land krijg je bij de douane standaard een toeristenvisum = stempel in je paspoort voor 90 dagen.

Wat als ik langer dan 90 dagen in een land wil verblijven?
Verreweg de makkelijkste manier is om even het land te verlaten en direct weer binnen te komen; je krijgt dan weer een stempel in je paspoort die 90 dagen geldig is. Maar LET OP: je hebt wel een bewijs nodig dat je het land weer verlaat, een zogenaamd `onward ticket`. Vlieg je niet vanuit het zelfde land terug naar Nederland dan heb je dat dus niet en moet je een vlieg ticket hebben om te bewijzen dat je het land weer verlaat. Overleg even met ons als hier sprake van is. De regels zijn per land verschillend.

Vrijwilligerswerk

Kunnen jullie adressen geven van de projecten die jullie genoemd hebben onder de knop vrijwilligerswerk?
Nee, maar ter plaatse kom je daar heel gemakkelijk achter via je school of een toeristenbureau.

Is er begeleiding tijdens het vrijwilligerswerk?
Dat verschilt nogal per project. Vraag ons erna!

Wat betaal ik voor mijn accommodatie tijdens het vrijwilligerswerk?
In Guatemala en Nicaragua kun je heel goedkoop bij een gastgezin verblijven (incl. 3 maaltijden per dag) voor E65/70 per week. In Costa Rica, Panama en Ecuador voor E125 incl. 2 maaltijden per dag. In Peru kost dat E90 per week (3 maaltijden per dag inclusief.

Waarom is je verblijf en maaltijden niet gratis tijdens je vrijwilligerswerk?
Omdat voor het geld dat de organisatie aan jouw accommodatie en maaltijden uit zou geven er ook een lokale kracht betaald zou kunnen worden en dat geld is er juist niet.

Hoe lang duurt vrijwilligerswerk?
Afhankelijk van het soort werk. Wanneer je met verlaten kinderen werkt wordt meestal een minimale tijdsduur van drie maanden geëist. In projecten als bv bosbouw kun je vaker korter aan het werk.

Waar slaap en eet je tijdens het vrijwilligerswerk?
Vaak bij een gastgezin waar je ook maaltijden krijgt en soms is er een huis beschikbaar waar je met andere vrijwillige medewerkers woont en samen kookt.

Wat voor soorten vrijwilligerswerk zijn er?
Het meest voorkomend is werk in weeshuizen, projecten voor opvang van straatkinderen, ziekenhuizen, bosbouw (anti-ontbossingsprojecten) en dierbeschermingsorganisaties

Hoe goed moet ik Spaans spreken om aan een project deel te nemen?
Als je met mensen werkt heel behoorlijk; een maand Spaanse groepsles is een absoluut minimum veel mensen hebben 6 weken nodig om een eenvoudig gesprekje te kunnen voeren.

Waar kun je vrijwilligerswerk doen in Latijns Amerika?
Eigenlijk overal. In heel Latijns Amerika is westerse hulp welkom zelfs in de rijkere landen als Chili, Costa Rica en Argentinië.

Ben ik zeker dat er vrijwilligerswerk voor me is?
Ja ieder moment van het jaar zijn er projecten waar je hulp gewaardeerd wordt.

Handige links

www.landenweb.com

reizen.startkabel.nl

studie-reizen.startkabel.nl

taal-reizen.startkabel.nl

www.reiswijs.nl

cuba.start.be

student.leukestart.nl

www.single.bestelinks.nl

www.translation-services-usa.com

www.translation-services-usa.com/french

Ga terug naar de Homepage om te zien hoe de site is opgebouwd in Spaanse lessen, vrijwilligerswerk, en reizen mét en zonder Spaanse lessen.