Tango op straat!

Argentinië, met als hoofdstad Buenos Aires, is na Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika. Het heeft een heel verschillend landschap. Er is tropisch regenwoud, woestijn, savanne, hooggebergte en de typisch Argentijnse pampa. Het land heeft meer dan dertig nationale parken.De meeste liggen aan de westkant in de Andes. Je kunt er wandelen, bergbeklimmen of skiën. Op de pampa’s en in de Andes kom je veel guanaco’s en vicuñas tegen. Beiden zijn familie van de lama. Argentinië heeft meer te bieden dan natuur alleen. De tango en de stoere gaucho’s op de pampa. De legendarische Carlos Gardel. En laten we niet vergeten Eva Perón, die in Evita, gespeeld door Madonna, opnieuw leven werd ingeblazen..

 

Watervallen van Iguazú

De watervallen van Iguazu liggen op het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay. Ze zijn een trekpleister in Argentinië. Je kunt de imposante watervallen van 70 meter hoog en 2 kilometer breed vanaf zogenaamde ‘catwalks’ zien. Droog blijven zal je niet lukken! Vanuit Puerto Iguazú in Argentinië ben je in dertig minuten met de bus bij de grens van Brazilië. Daar  kun je de watervallen ook van een andere kant zien. Als de zon schijnt staan overal regenbogen. Kleine zwarte vogeltjes duiken voor voedsel pijlsnel het water in en uit. Met een beetje geluk zie je toekans. Je kunt hier ook een jungletocht maken.

 

De pampa

Lama
Lama

In een weekend kun je het leven van de gaucho’s op de pampa proeven in San Antonio de Areco. Vanuit Buenos Aires duurt de busrit dik een uur. Tevens een bezienswaardigheid buiten Buenos Aires is de bedevaartplaats Luján. Hier hangt een schilderij van de beschermheilige van Argentinië in de gotische basiliek. Jaarlijks wordt zij dan ook door 4 miljoen Argentijnen met een bezoek vereerd. Buenos Aires ligt aan zee. Aan de andere kant van de baai ligt Montevideo in Uruguay. Je vaart er vanuit Buenos Aires per boot in 3 uur heen. Uruguay is een minder ontwikkeld land. Het vuilnis wordt daar bijvoorbeeld nog opgehaald met paard en wagen. De meeste auto’s zijn er 50 jaar oud.

 

De bevolkingsopbouw van Argentinië

Ongeveer 85% van de Argentijnse bevolking is blank. De meeste Argentijnen zijn nakomelingen van Europese immigranten. Meest Spanjaarden en Italianen. In de 16e eeuw kwamen de Spaanse kolonisten naar de ‘nieuwe wereld’. Zij brachten ook infectieziekten mee. De geïsoleerd levende indianen waren niet tegen pokken, mazelen noch tyfus bestand. In 1850 woonden er nog maar een half miljoen indianen, voornamelijk in Vuurland. De Vuurlanders liepen zelfs in de ergste koude zonder kleding rond. Zij werden door de Engelse kolonisten gedwongen kleding te dragen die in Engeland voor hen was ingezameld. Deze kleding was geïnfecteerd met ziektekiemen. Het dragen van kleding taste bovendien het natuurlijk afweersysteem aan. Hierdoor overleden velen aan griep en longontsteking. De kleine groep overgebleven indianen leeft nu nog hoofdzakelijk in Vuurland.

 

Activiteiten Argentinië

 • Leer tango dansen.
 • Bezoek de watervallen van Iguazú, tevens drie landen punt.
 • Bezoek het centrum van het merengebied in de Andes: San Carlos de Bariloche. Hier kun je skiën, boottochten maken, vissen, wandelen en ook bergbeklimmen.
 • Het skigebied Gran Catedral heeft een hoogte verschil van 1000 meter. Beste tijd: mid juni tot eind september. Goedkope liftpassen en materiaalhuur in vergelijk met Europa!
 • Bezoek het natuurreservaat op het schiereiland van Valdéz (Patagonië) met de pinguín kolonies, zeeleeuwen zowel als walrussen.
 • Ga naar het strand van Mar del Plata van november tot april.
 • Ben je wandelaar? Ga naar Cordobá. Daar kan je in de bergen mooie wandelingen en oude pittoreske dorpjes bezoeken. Posada las Perdices is bijvoorbeeld een estancia, een oude boerderij, die als hotel is omgetoverd.
 • Ga in onze winter naar de ‘s werelds meest zuidelijk gelegen stad. Dat is Ushuaia op Tierra del Fuego (Vuurland).

 

PLAATSINFO BUENOS AIRES

La Boca de kleurrijkste wijk van Buenos Aires
La Boca

Veertig procent van de bevolking van Argentinië woont in de hoofdstad. Vanwege de sterke greep op de rest van het land kreeg de stad de bijnaam ‘el pulpo’, de octopus. Buenos Aires is door de grote influx van Europese immigranten een kosmopolitische stad.Wil je de drukte van de stad in het weekend ontvluchten dan kun je met de bus naar de plaats Tigre, aan de Río de la Plata. Hier vandaan vertrekken boten naar het eiland Martín García waar je een rustig weekendje kunt doorbrengen.

 

Verschillende wijken in Buenos Aires

Buenos Aires, de wijk San Telmo, Argentinie
San Telmo

In het chique stadsdeel Belgrano bevinden zich ambassades en ook universiteiten. De statige huizen zijn in Franse koloniale stijl. Er zijn veel interessante musea in de buurt (entree maar $1, vaak met gids). Iedere wijk heeft zijn eigen charme. Zoals ‘La Boca’ waar de huizen felle, gekke kleurtjes hebben. Hier schilderen kunstenaars op straat en verkopen tevens hun werk. In de wijk ‘San Telmo’ wordt de tango nog steeds ook op straat gedanst. Hier zijn leuke antiek winkeltjes en er wonen veel artiesten. Op zondag is er een markt.
In de dure wijk Recoleta ligt bijvoorbeeld Eva Perón begraven op het ‘waanzinnige’ Cementerio de Recoleta. Hier hebben al met al heel veel beroemdheden hun laatste rustplaats gekregen in miniatuurkerkjes.

Vervoer

buenos aires-souvenirs

De Subte, dat is de metro in de hoofdstad, brengt je snel in alle delen van de stad. Een kaartje kost, onafhankelijk van de afstand die je in Buenos Aires aflegt, maar 0.45 euro.

Activiteiten Buenos Aires

 • In het ‘Microcentrum’ vind je namelijk gebouwen uit de negentiende eeuw. Net als in oude Europese hoofdsteden.
 • Er zijn verschillende interessante musea ook in het centrum zoals bijvoorbeeld Museo de Arte Hispano-Americano, Museo Histórico, Museo de la Dirección Nacional del Antartico.
 • Het theater district in Buenos Aires is gecentreerd rond ‘Corrientes’. Hier zijn ook veel boekwinkeltjes en de bekende obelisk.
 • Als je de drukte van de stad wilt ontsnappen wandel dan naar één van de vele parken en oefen meteen je Spaans. Hier in Buenos Aires kom je zeker heel makkelijk in gesprek met jongeren in een park.
 • Bezoek het traditionele, klassieke Café Tortoni op Av. de Mayo 829, ook voor jazz muziek en tango.
 • Muzikanten op straat in San Telmo spelen tangomuziek. Ja je zal hier ook tango dansers op straat tegenkomen.
 • Ga vrijdag of zaterdagavond naar `Confiteria Ideal` op Suipacha. Hier kan je namelijk kijken naar tango in een stijlvolle, authentieke, entourage.
 • Zin in een weekenduitstapje? Bezoek het koloniale dorpje San Antonio de Areco om te paardrijden, wandelen, fietsen en ook lekker te eten op het platteland.

PRIJSLIJST

Spaanse les in Argentinië

Ga terug naar de Homepage om te zien hoe de site is opgebouwd in Spaanse lessen, vrijwilligerswerk, en reizen mét en zonder Spaanse lessen.

Online gratis Spaanse les:

Info over Argentinie of Argentijnse cultuur:

Hotels:

Argentijnse krant (Engels):