Learn Spanish in Latin America

LANDINFO PANAMA

Azuur blauwe zee rondom Bocas del Toro, PanamaPanama is een Midden Amerikaans land dat nauwelijks bekend is als toeristische bestemming. Gek, want juist dit gebied heeft een schitterende natuur. Tropisch regenwoud met poema’s en jaguars. 1600(!) eilanden in de Caribische en Pacifische zee. Witte zandstranden geflankeerd door palmbonen en veel azuurblauw zeewater. Voor wie Spaans wil leren op een Caribisch eiland midden in de jungle is Panama dé bestemming! Het langgerekte, relatief kleine land (iets groter dan Nederland) heeft maar liefst 3000 kilometer kustlijn. Het binnenland bestaat  uit een bergrug. Op verschillende plaatsen is het mogelijk om op een heldere dag zowel de Pacifische als de Caribische zee te zien. In dit dunbevolkte land vind je op een paar kilometers afstand van Panama City de jungle. Er zijn hier meer 940 verschillende soorten vogels. Panama heeft regenwouden die bijna onmogelijk te bezoeken zijn.kano-en bij Bocas del Toro, Panama In de Cariben liggen twee groepen eilanden. De San Blas eilanden met de Kuna bevolking en de Archipel Bocas del Toro. Op de San Blas eilanden leeft de bevolking eigenlijk alleen van de ruilhandel in kokosnoten en het maken van schitterende mola’s. Heel indrukwekkend om te bezoeken maar je moet wel over tijd en wat geld beschikken om er te komen. De archipel van Bocas del Toro is eenvoudig per boot vanuit Almirante of per vliegtuig vanuit Panama City of San Jose te bereiken.

Het Panamakanaal is de grootste toeristische trekpleister. De strategische ligging van het kanaal is een belangrijk politiek instrument. In totaal is er 33 jaar aan het Panamakanaal gewerkt. Een Franse onderneming startte het project in 1881. Zij hadden ervaring met het Suezkanaal. Na twee jaar harde arbeid waren in totaal 22.000 arbeiders aan malaria overleden en was de onderneming bankroet. Een Noord-Amerikaans bedrijf nam de klus over. Op 15 augustus 1914 voer het eerste schip door het Panamakanaal. De Verenigde Staten hebben tot 31 december 1999 grote invloed gehad in Panama. Zij regeerden en controleerden het Panamakanaal en hadden militaire bases in het land. Vanaf het begin van het millennium is Panama volledig zelfstandig geworden. Ook zonder Amerikaanse inmenging redt Panama zich goed. Panama is met Nicaragua één van de veiligste landen in de regio.

Activiteiten Panama

 • Bezoek het Panama-Kanaal; eenvoudig vanuit Panama City.Surfen op Bocas, Panama
 • Alle strandactiviteiten zoals: surfen, windsurfen, duiken,
  snorkelen, zeilen, waterskiën.
 • Paardrijden.
 • Mountainbiken.
 • Bezoek Boquete (1000 m.) aan de voet van de vulkaan Barú (3475 m.).
 • Bezoek de San Blas eilanden met zijn Kuna indianen.
 • Doe een wandel trek in een Nationaal Park.
 • Vervoer: bus of goedkope binnenlandse vluchten.

PLAATSINFO

BOCAS DEL TORO

Bocas del Toro is de naam van de provincie, de hoofdstad en de omliggende archipel. De plaats Bocas del Toro ligt op het eiland Isla Colón. Bocas heeft niet meer dan 2500 inwoners. Heel makkelijk kun je met een bootje hier naar andere eilandjes gaan. Die bestaan doorgaans uit verlaten stranden en palmbomen. Hier een paar voorbeelden van mooie strandjes:

Carenero, 1 minuut varen van het hoofdeilandCareneroParadijselijke strandjes!Azuurblauwe zee rondom Zapatilla
De duik- en snorkelparadijsjes bevinden zich bij het omliggende koraalrif. Zwemmen, duiken, snorkelen, kayakken, mountainbiken of wandelen dwars door de jungle zijn een paar van de mogelijkheden. Bocas heeft de laatste jaren  een forse ontwikkeling doorgemaakt. Er komen steeds meer restaurants en hotels  maar het blijft zijn eigen relaxte Caribische sfeer behouden. In een paar minuten ben je buiten het dorp en kom je nauwelijks meer iemand tegen.
Verschillende restaurantjes, meestal direct aan zee bieden eenvoudige maar lekkere maaltijden; er staat hier veel verse vis op het menu. Er zijn een paar bars waar reizigers elkaar ontmoeten en waar je gezellig een bijzondere cocktail of simpelweg een biertje kunt drinken. Natuurlijk zijn er ook gelegenheden waar voornamelijk lokale mensen komen; zo is er een poolbar waar je prima je Spaans kunt oefenen.

Activiteiten Bocas del Toro en excursies

 • Mountainbiken.
 • Alle strandactiviteiten zoals: surfen, duiken, snorkelen, zeilen, waterskiën.
 • Bezoek met een bootje één of meerdere vaak onbewoonde eilandjes.
 • Ga dansen op Caranero (1 minuut met de boot vanaf Bocas).
 • Gezellig uitgaansleven.

PLAATSINFO

BOQUETE

Indiaanse klederdracht van PanamaBoquete, gelegen in een vallei op een hoogte van 1060 meter heeft een totaal ander klimaat dan de rest van Panama. Het is er nooit heet en de lucht is fris en helder. Het dorp heeft niet meer dan 8000 inwoners en wordt omgeven door koffie- en citrusplantages en veehouderijen. In het authentieke, agrarische dorp leer je het alledaagse Panamese leven kennen. Er zijn marktjes en Indiaanse mensen in klederdracht. In januari wordt elk jaar tien dagen lang de ‘Feria de las Flores y del Café’ gehouden. Dit is een koffie- en bloemen beurs met verschillende activiteiten. Het trekt veel mensen uit binnen- en buitenland. Boquete is een belangrijke plaats voor de koffie- en bloemenproductie in Panama. Deze meisjes dragen de traditionele klederdracht van de Indiaanse gemeenschap. Je ziet nog steeds veel vrouwen in deze traditionele klederdracht.
Je kunt er heel goed lange wandelingen maken of de nabij gelegen vulkaan Barú beklimmen. Hij is 3475 meter hoog en heeft 7 kraters. Het Nationale Park Barú is ideaal voor wandelingen, berg beklimmingen en kamperen. Vanaf de top van de Barú kun je op een heldere dag zowel de Pacifische oceaan als de Caribische zee zien! Er zijn nog bijzondere diersoorten zoals de tapir, jaguar en de poema in het gebied.

Bonen sorteren met de handNog meer bonen sorterenOuderwetse gereedschappen op koffie plantageKlaar voor de export!

Activiteiten Boquete

 • Doe een koffietour zie foto`s hierboven.
 • Bezoek “Mi jardin es su jardin”, een mooi aangelegde tuin met bijzondere planten een bloemen.
 • Bezoek “El explorador” net buiten Boquete.
 • Bezoek het museum in Boquete met pre-columbiaanse vondsten uit het gebied.
 • Drink de beroemde Boquete koffie in één van de cafe’s.
 • Maak wandelingen rondom Boquete in het regenwoud naar de kloven of de watervallen; zelfstandig of georganiseerd en met een gids.
 • Beklim de vulkaan Barú: letop dit is wel iets voor mensen met uithoudingsvermogen: 11 uur lopen naar de top en terug!
 • Ga naar een rodeo-wedstrijd.
 • Vogelspotten, er zijn veel soorten hier o.a. de quetzal.
 • Forel vissen in de rivier.
 • Paardrijden
 • Neem een duik in één van de warmwaterbronnen of in het zwembad in het dorp.
 • Bezoek per bus dorpen rondom Boquete als: Volcán, Cerro Punta (voor de beroemde paardenstallen of om op forel te vissen) of Guadelupe (voor de orchideeën kwekerij). Er worden veel excursies aangeboden. Een paar voorbeelden: paardrijd tochten, canopy tours (3 km kabels hangen in het regenwoud en boven rivieren en watervallen waar je langs glijdt), lange en korte wandeltochten met gids, wildwatervaren. De rivieren rond Boquete vormen een paradijs voor rafters omdat de variatie in moeilijkheidsgraad groot is .

Reistip
Combineer Puerto Viejo of Turrialba in Costa Rica en Panama City, Bocas del Toro of Boquete in één reis. De prijzen zijn op alle scholen gelijk.

PLAATSINFO

PANAMA CITY

Skyline Panama City en mola`s te koop!Panama City ligt aan de Pacifische kust en bestaat uit een oud- en een nieuw gedeelte. Het oude gedeelte genaamd Casco Viejo heeft veel koloniale gebouwen. Het nieuwe, hypermoderne gedeelte, heeft ontelbare wolkenkrabbers. Je kunt hier goed shoppen. Merkkleding is een stuk goedkoper dan in Nederland. Er zijn veel restaurants en bars die in Amsterdam of New York niet zouden misstaan. Uiteraard zijn er ook eenvoudige typisch Panamese winkels en eetgelegenheden die zich wat meer uit het centrum bevinden. Een gek contrast! Er wordt heel veel gebruik gemaakt van taxi’s die goedkoop zijn dus je beweegt je eenvoudig door de stad. Bijzonder is dat heel dichtbij en zelfs midden in de stad (Cerro Ancon) beschermde natuurgebieden zijn met veel wildlife. Soberana National Park is een regenwoud dat je vanuit Panama City eenvoudig kunt bezoeken. Je kunt er hiken in de jungle.

Activiteiten Panama City

 • Bezoek het Panama kanaal.
 • Hike de Cero Ancon gewoon vanuit het hostal van de school.
 • Ga uit in een van de moderne discotheken of bars die de stad rijk is.
 • Bezoek het oude gedeelte van de stad en neem een rondleiding langs de koloniale gebouwen.
 • Bezoek ‘El Valle’ een pittoresk dorpje midden in een 3 miljoen jaar geleden uitgebarsten vulkaan ligt op 1000 meter hoogte en heeft mooie natuur met watervallen en een kunstmarkt. Met de bus anderhalf uur buiten Panama City.
 • In Chagres National Park wonen Embera Indianen die nog steeds naar oude tradities leven. Je kunt er eenvoudig met een tour naar toe.
 • Neem een watertaxi naar een klein eiland voor de kust. Bijvoorbeeld Isla Taboga om een dag te relaxen aan het strand.
 • De school biedt een tour naar de San Blas eilanden met 2 nachten eenvoudig hotel, maaltijden en transport inclusief, een aanrader!
 • Ga winkelen en sla goedkoop merk kleding in!

Ga terug naar de Homepage om te zien hoe de site is opgebouwd in Spaanse lessen, vrijwilligerswerk, en reizen mét en zonder Spaanse lessen.
Of bezoek de Panama pagina waar de Spaanse lessen zijn beschreven.

LINKS

Van alles wat:

Online gratis Spaanse les:

Kranten

Reissites:

Hotels:

Reisblogs:

Back to Top