Learn Spanish in Latin America

LAND INFORMATIE NICARAGUA

Kleurrijk NicaraguaNicaragua is een uitdaging; minder bekend als toeristische bestemming dan buurland Costa Rica. Het heeft een bijzondere natuur met maar liefst 58 vulkanen. Daarnaast rivieren, jungle en verlaten stranden. Een groot centraal gelegen meer met zoet water haaien en een eiland (Isla Ometepe) met twee vulkanen ligt in het centrum van het land. Het klimaat is een stuk droger dan in Costa Rica: minder regen maar het land is dus ook minder tropisch-groen.
Koloniale steden als Granada en León hebben nog veel overblijfselen uit de 16e eeuw. Er zijn grote centrale pleinen, kathedralen en kerken. Buiten de steden zie je cowboys op paarden en boeren met ossen-karren.
Nicaragua heeft 75 nationale parken en het grootste regen-woud ten  noorden van het Amazonegebied.
Aan de moeilijk bereikbare Caribische kust wonen de Miskito’s. Zij zijn een indiaanse gemeenschap samen met Sumo’s, en Rama’s die een  pre-hispanische oorsprong hebben. Daarnaast heerst in dit gebied zoals langs de hele Caribische kust van Midden-Amerika ook een Afro-Caribische cultuur. Al met  al een bonte cultuur-mix. Nicaragua is een arm land waar nog steeds een behoorlijke percentage van de bevolking analfabeet is. Nicaragua en Haïti zijn de armste en meteen ook de goedkoopste landen in Midden-Amerika en het Caribisch gebied.
Rondlopend in León viel me de ongelooflijke grote hoeveelheid schoolgaande kinderen in hun donkerblauw / witte uniformen op. Het klopt;  Nicaragua is een ‘jonge’ natie. Meer dan 40% van de mensen is jonger dan 15 jaar. Muurschilderingen oftewel ‘ murales’ spelen een belangrijke rol in de Nicaraguaanse cultuur. Meestal beelden ze oorlogstafrelen uit. Murales, muurschilderingen zie je veel in Nicaragua Men geeft hier verhoudingsgewijs veel geld aan verf uit. Op ‘iedere’ hoek van de straat kun je verf kopen en simpele  huisjes zijn vaak in een vrolijk kleurtje gestoken. Men schrijft graag in  kleurige letters het aanbod van de winkel op de buitenmuur. Nicaragua heeft lange tijd burgeroorlogen gekend maar is nu al weer meer dan tien jaar stabiel.
Het lijkt vreemd vanwege de armoede maar door de politieke rust en het beperkte aantal toeristen is Nicaragua nu één van de veiligste landen van de regio! Voor vrijwilligerswerk zijn naar mijn idee Nicaragua en Guatemala de landen met de beste opties. Dit omdat in deze armere landen er nog weinig sociale voorzieningen zijn. De betreffende regeringen zijn niet in staat om voor sociale projecten geld vrij te maken. In deze landen is vrijwilligerswerk nog gratis en is men gewoon heel erg blij met buitenlandse hulp. Kijk hier voor informatie over vrijwilligerswerk in León.

PLAATS INFORMATIE SAN JUAN DE SUR, NICARAGUA

Deze voormalige vissershaven, nu de meest bekende Nicaruaanse badplaats, ligt aan een kleine half ronde baai. Aan de noordzijde van de baai staat op een heuvel een 25 meter hoog Christusbeeld dat uitkijkt over de baai en de oceaan. Vele kleine strandjes bevinden zich ten noorden en ten zuiden van de baai. De meeste zijn wat minder druk en mooier dan het strand van het dorp, zeker een aanrader om die in het weekend  te bezoeken!

Activiteiten San Juan del Sur, Nicaraguasan-juan-del-sur-by-night

 • Canopy tour met 17 kabels en 2,5 kilometer kabel
 • Antennas Trail mooie wandeling door jungle en velden
 • Paardrijden op rancho Chilamatesan-juan-del-sur
 • Yoga studio in het hotel
 • Surfen kijk bij de les pagina de school biedt ook surflessen!
 • Duiken

LEÓN

Straatconcert in Leon, NicaraguaLeón was kortdurend de hoofdstad van Nicaragua. Hierdoor zijn er verhoudingsgewijs erg veel kerken en kathedralen. De stad telt 100.000 inwoners en heeft veel Universiteiten. Hierdoor zijn er veel bars en uitgaansgelegenheden. Vaak is er ergens `life muziek` te beluisteren. León heeft de voordelen van een grote stad maar niet de nadelen zoals druk verkeer en lucht vervuiling. Er zijn veel parken en groenzones. De parken, vol met banken, stalletjes met etenswaar en gekoelde dranken dienen als ontmoetingsplaats voor lokalen en buitenlanders. Op zaterdagen treed er een band op in het centrale park voor de kathedraal. León is nog nauwelijks door toeristen ontdekt. Ook daarom is de stad mijn idee leuker dan Granada wat de grootste toeristische trekpleister is van Nicaragua. León leeft, de meeste plekken zijn eenvoudig te voet te bereiken. Heb je toch eens een taxi nodig in de stad dan kost je dat slechts E0,40. Je kunt heel behoorlijk eten voor weinig geld maar als je eens ‘luxe’ wilt doen ga dan aan de plaza een perfecte cappuccino drinken voor 1 Euro. León ligt slechts 20 kilometer van het strand verwijderd. Met een bus ben je er in een half uur, dus ook prima te doen op een middag na de lessen. Heerlijk om te wandelen langs het rustige strand. Door de week zul je nauwelijks iemand tegenkomen. Met zwemmen moet je oppassen voor de sterke onderstroom in de Pacifische oceaan.

Activiteiten León, Nicaragua

 • Bezoek de Kathedraal aan het centrale plein.
 • Ga eens Nicaruaans eten voor een dollar in een van de vele restaurantjes.Overal beschilderde muren, ook met reclames
 • Doe een ‘murales-tour’; je leert de achtergronden van de muurschilderingen kennen.
 • Ga naar Leon Vieja de oude hoofdstad van Nicaragua.
 • Beklim een vulkaan bv Telica of Momotombo (kan ook ’s nachts!).
 • Ga eens bij Quetzaltrekkers langs en doe een tour via hen, de winst gaat naar ‘Las Tias’. Ze bevinden zich anderhalve blok ten oosten van de kerk: Iglesia la Recolección.
 • Ga zandboarden met Quetzaltrekkers. Geweldige ervaring om met een board een vulkaan af te suizen.
 • Op vrijdagavond speelt er in hotel Viavia een lifeband in het cafe (Av. Santiago Arguelo)

Nicaragua is tegenwoordig het veiligste land in de regio, dat is wel zo prettig. Nicaragua is een goedkoop land. Het ligt op het prijsniveau van Guatemala en Honduras. Costa Rica en Panama zijn een stuk duurder. Maar een combi Costa Rica / Nicaragua is misschien toch een heel leuk idee! Kan allemaal, vraag ons om de leukste combinaties!

LINKS

Ga terug naar de Homepage om te zien hoe de site is opgebouwd in Spaanse lessen, vrijwilligerswerk, en reizen mét en zonder Spaanse lessen.

Back to Top