Learn Spanish in Latin America

GUATEMALA VRIJWILLIGERSWERK

VW kidsrestaurant (2)VW kidsrestaurant Guatemala vrijwilligerswerk met kinderenGuatemala vrijwilligerswerk in een naschoolse opvang vlakbij Antigua

 

 

 

Wil je in Guatemala vrijwilligerswerk doen? Hier een klein lijstje van de vele mogelijkheden in en om Antigua, hieronder in San Pedro:

Naam

Tess Unlimited

Plaats San Gaspar Vivar 10 min. per bus vanuit Antigua (€ 0,15 per rit).
Guatemala vrijwilligerswerk Project voor kinderen en jongeren met een hazenlip.
 Vereisten
Er is werk voor logopedisten en psychologen.
Minimum
1 maand
Spaans
Midden niveau
Overnachting
In een gastgezin in Antigua of Gaspar Vivar incl. maaltijden behalve op zondag.
Info
Kijk op de site van Tess Unlimited kijk ook naar het fimpje
Naam

Los Niños

Plaats Alotenango 20 min. per bus vanuit Antigua (€ 0,20 per rit)
Omschrijving Project opgezet door een Guatemalteek die voorheen les gaf op de basisschool in het dorp. Hij realiseerde dat er heel veel kinderen waren die niet naar school konden door de te hoge kosten. Na en jaar ploeteren kreeg hij hulp van twee  Nederlandse dames. Zij hielpen hem en al snel stond de school. Het is een school voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar. Voorheen konden deze kinderen niet naar school omdat de kosten van de reguliere scholen te hoog zijn voor de ouders. 200 kinderen komen hier dagelijks en volgen een halve dag les. De groepen zijn naar leeftijd ingedeeld maar in iedere klas wordt eigenlijk hetzelfde gedaan. Het ontwikkelingsniveau van kinderen van 12 jaar die nooit naar school zijn geweest nauwelijks hoger is als dat van kinderen van 3 jaar. Ook zaken als verzorging komen aan de orde. De kinderen hebben een eigen beker en tandenborstel op school. Bij binnenkomst worden eerst de tanden gepoetst. Regelmatig is er bezoek van een arts of mondhygiëniste. Goed project als je in Guatemala vrijwilligerswerk wilt doen.
Guatemala vrijwilligerswerk
Na een inwerkperiode het leiden van een klas of het assisteren van een andere vrijwilliger. Educatieve spelletjes (er is materiaal), rekenen, lezen, schrijven, tekenen, gymnastiek, handenarbeid, Engels etc.
Vereisten
Minimale leeftijd: 20 jaar. Enthousiasme  voor het werken met kinderen; behoorlijke mate van zelfstandigheid.
Minimum
2 maanden
Spaans
Midden niveau
Uren
8.30am – 12.30pm of 1pm – 5pm of naar wens zowel de ochtend als de middag
Capaciteit
Er zijn twee vaste Guatemalteekse  krachten de rest zijn vrijwilligers; op het moment dat ik er was waren er 6 vrijwilligerswerkers aan het werk.
Overnachting
In een gastgezin in Antigua incl. maaltijden behalve op zondag.
Info
De meest uitgebreide info en foto’s kun je zien op de site van Stichting ‘Los Ninos’
Naam

Centro Medico

Plaats Rand Antigua, 10 minuten lopen vanaf de plaza.
Guatemala vrijwilligerswerk Sociaal zieken huis voor gratis medische zorg. Rond Antigua zijn 5 dependances waar eveneens een medische opvang is. Helaas worden door geldgebrek deze centra doorgaans alleen bemand door een verpleegster met 1 jaar opleiding….. In deze centra is iedere (para) medische hulp zeer welkom (ook al sta je aan het begin van je studie). Maar omdat de nood voor hulp zo groot is is men blij met iedere hulp. Wil je werken in constructie dan zoekt men een paar huizen van de allermeest behoeftigen waar je opknapwerkzaamheden kunt verrichten (lekkende daken, in stortende muren etc.). Heb je ervaring met organisatie dan kun je helpen projecten op te zetten. Heb je een sociale studie gedaan (of studerend) dan kun je als sociaal werker terecht. Kortom afhankelijk van jouw opleiding, ervaring of interesse wordt er een klus voor je gezocht. Er is een project voor adolescenten met alcohol-, drugs- of aids problematiek, hier zijn met name studenten psychologie of maatschappelijk werk goed op hun plaats.
Vereisten Geen, alle hulp is welkom . er wordt wel van je verwacht dat wanneer je afspraken maakt betreffende de duur van je werk dat je die ook nakomt. Dit omdat er tijd wordt gestoken in het zoeken van een passende taak specifiek voor jou. De taalschool bemiddeld en is verantwoordelijk voor jouw aanwezigheid! Kies je voor dit gesprek dan dien je een eenvoudig CV op te stellen (ja in het Spaans) en een brief te schijven waarin je je (werk)ervaringen, interesses en vaardigheden vermeld. Wij zijn je daar graag bij behulpzaam.
Minimum 3 weken
Spaans Midden niveau, een eenvoudig gesprekje kunnen voeren
Uren halve of hele dagen in overleg
Capaciteit Zeer groot, vele vrijwilligers zijn welkom, voor iedereen wordt een zinvolle taak gezocht.
Overnachting in een gastgezin in Antigua incl. maaltijden behalve op zondag. Werk je in Antigua: loopafstand naar het project (max 15 minuten), werk je in een buitenwijk: of loopafstand of een busritje van max. 15 minuten.
Naam

Bijscholing / huiswerk hulp achterstandskinderen

Plaats Antigua
Omschrijving Achterstandskinderen van een lagere school in een buitenwijk van Antigua, El Hato, komen ’s middags naar een lagere school in Antigua voor bijlessen.
Guatemala vrijwilligerswerk In de middagen enkele uren per dag helpen met huiswerk.
Minimum Vanaf 2 weken
Spaans Midden niveau
Naam

Camino Seguro / Safe Passage

Plaats Of net buiten Antigua (San Pedro, reistijd 15 minuten) of in Guatemala City (reistijd 1 uur en drie kwartier) met een speciale bus van het project die de vrijwilligers van en naar Antigua transporteert. Accommodatie altijd in Antigua.
Omschrijving Project 7 jaar geleden gestart om de kinderen en hun families die op de vuilnisbelt van Guatemala City woonden middels educatie en andere hulp een toekomst te bieden.
Guatemala vrijwilligerswerk Helpen bij de jongste kinderen die nog niet naar school gaan met verzorging en stimulatie, de schoolgaande kinderen helpen met huiswerk, spelen, gymnastiek, sport etc.
Vereisten Motivatie en $50 donatie
Minimum Minimaal 1 maand deelname liever langer
Niveau Spaans Intermedio
Uren Hele dagen
Capaciteit Um ik schat 50
Overnachting In Antigua dan wel bij gastgezin dan wel in een hostal
Site Veel info op http://www.safepassage.org
Naam

Sociaal ziekenhuis ‘Hermano Pedro’

Plaats Antigua centrum
Omschrijving sociaal ziekenhuis waar lichamelijk- en geestelijk gehandicapten worden behandeld en verzorgd die niet in staat zijn een normaal ziekenhuis of verzorgingshuis te betalen.
Guatemala vrijwilligerswerk behandelen, begeleiden, bezighouden van patiënten, helpen met wassen en aankleden, wandelen, zonodig vloeren vegen.
Vereisten Weinig alle hulp is welkom, (para)medische achtergrond (bv fysiotherapie en bezigheidstherapie) dan wel studerend daarvoor maakt het mogelijk meer te kunnen doen met de mensen.
Minimum 1 week
Spaans Middenniveau
Uren halve of hele dagen in overleg
Capaciteit 3 vrijwilligers
Overnachting in een gastgezin in Antigua incl. maaltijden behalve op zondag.
Site Obras Hermanos Pedros
Naam

Aware

Plaats Tussen San Lucas Sacatepéquez en Sumpango (met de bus half uur vanuit Antigua en kwartiertje lopen. Buskosten heen en terug E1,5
Guatemala vrijwilligerswerk Opvang, behandeling, vaccinatie, sterilisatie en verzorging van op dit moment 300 straathonden en 80 katten. Op zondag is het project open voor bezoekers en worden de mensen rondgeleid. Soort werk: Honden: eten en water geven, hokken schoon maken, socialisering- en gedragstraining, borstelen en soms honden wassen, uitwerpselen opruimen op het terrein. Let op: het wandelen met de honden doet een vaste kracht, vrijwilligers alleen op zijn vrije dag. Katten: eten en water geven, dekentjes uitschudden en zo nodig worden die gewassen, kattenbakken verschonen, socialiseren van de katten. Op zondag in toerbeurt de bezoekers rondleiden en dieren presenteren voor de ‘adoptie’. Soms is er werk in de constructie van bv hokken, loodgieterswerk, elektriciteit, groenteteelt, of helpen bij het bezoeken van scholen om kinderen meer bewust te maken van het leven van straat honden en -katten.
Vereisten Affectie en ervaring met honden en katten, veterinaire studenten zeer welkom!
Maximum 2 weken
Spaans je kunt hier terecht met heel basaal Spaans.
Filmpje Kijk op de site van Animal Aware naar het filmpje.
Capaciteit 5 vrijwilligers
Overnachting

Op het project in 1-pers.kamer met gebruik van keuken kosten $5 per nacht of in Antigua bij gastgezin. Vaccinatie: een recente tetanus vaccinatie.

Naam

Caras Alegres

Plaats
Quetzaltenango. Het project ligt zo’n 15 min. uit het centrum (vervoerskosten 0,10 eurocent per rit).
Guatemala vrijwilligerswerk
Veel informatie op de site van Caras Alegres en voor meer informatie of vragen kan je altijd mailen naar info@carasalegres.org.  Wil je persoonlijk met iemand spreken bel dan het 06-nummer wat op de site staat.

 

 

 

 

 

 

 

SAN PEDRO

De school in San Pedro heeft zijn eigen vrijwiligerswerk project opgezet. Kinderen van de lagere- en middelbare school komen na hun schooltijd naar het project en worden geholpen met huiswerk maken. Er worden ook Engelse lessen en computer lessen gegeven. Daarnaast is er ook tijd voor leuke spelletjes en sport met de kinderen.
Leuk project dat goed te combineren is met Spaanse lessen als je al wat Spaans spreekt omdat je ook een paar uur per dag in het project kan werken. Minimale deelname tijd 2 weken maar liever langer.
Na-schoolse opvangVW San Pedro 2Computers voor schoolkinderen gefinancieerd door Spaanse school in San PedroSan pedro cumputer-kamer schoolkinderen
Ga terug naar de Homepage om te zien hoe de site is opgebouwd in Spaanse lessen, vrijwilligerswerk, en reizen mét en zonder Spaanse lessen.

Back to Top